Volledig scherm
De aderen in een voet in beeld gebracht met Philips apparatuur. © Philips

Philips wil voetamputatie bij diabetici voorkomen

Philips Healthcare in Best en diabetesexpert en radioloog Jim Reekers van het Academisch Medisch Centrum werken aan een nieuwe techniek die het aantal amputaties van voeten van diabetici moet terugdringen.

Diabetici kunnen te maken krijgen met deze complicatie omdat bloedvaten en zenuwen in hun voeten beschadigen door de suikerziekte. Vervolgens wordt de doorbloeding in hun voeten slechter. Een wondje aan de voet wordt dan vaak niet meer opgemerkt en kan gaan ontsteken. Door de slechte doorbloeding is vervolgens genezing moeilijk. In het uiterste geval moet de voet worden geamputeerd.

Vandaag kondigen Philips en Reekers, tijdens het internationale congres rond diabetische voeten in Den Haag, een nieuwe samenwerking aan die deze zomer begint. In 2017 worden conclusies verwacht.

Doorbloeding
Met de nieuwe techniek kan beter en dieper in de (haar)vaten van de voet worden gekeken, waardoor het gehele 'vaatbed' beter in beeld kan worden gebracht. ,,Deze methode leidt tot veel nieuwe informatie", licht een Philips-zegsman toe. ,,Bijvoorbeeld of de doorbloeding van de voet, tot in de fijnste haarvaten, herstelt. Voorheen kon pas maanden na behandeling worden gezien of die was aangeslagen, doordat een voetwond dan was hersteld. Als we direct weten dat een behandeling niet aanslaat, dan kunnen meteen alternatieven worden onderzocht. Dat kan complicaties door tijdverlies voorkomen, en uiteindelijk ook amputaties."

De Internationale Diabetes Federatie schat dat wereldwijd 387 miljoen mensen kampen met diabetes. Naar schatting zou dat aantal in twintig jaar bijna verdubbelen.