‘Philips wist al jaren van schadelijkheid slaapapneu-apparaten’
Philips zou al veel langer hebben geweten dat hun slaapapneu-apparaten schadelijk waren voor de gezondheid, meldt het Financieele Dagblad naar een rapport van de FDA. De vier Nederlanders die het bedrijf aansprakelijk hebben gesteld, hebben hierdoor dan wel juridisch gezien een betere positie, maar goed nieuws is het niet per se.
In een reactie stelt Philips dat het vooralsnog gaat om een observatierapport, en dat er dus nog geen overtredingen zijn vastgesteld. Ook blijft Philips erbij dat zij pas in april de noodzaak van het probleem inzagen, waarna ze meteen melding hebben gedaan.
In juni riep Philips de hulpmiddelen tegen slaapapneu, een aandoening waardoor je moeilijk ademt tijdens je slaap, terug omdat er aanwijzingen zouden zijn dat het schuim in het apparaat zou kunnen afbrokkelen. Ook zouden er schadelijke gassen kunnen ontstaan bij gebruik van het slaapapneu-apparaat. Beide stoffen zijn mogelijk giftig en kankerverwekkend bij inhalatie.
Veel meer klachten
De Amerikaanse gezondheidswaakhond FDA stelde na dit bericht een onderzoek in naar het fabricatieproces van het apparaat, en kwam hierbij tot de conclusie dat het Nederlandse techbedrijf mogelijk al veel eerder wist van de gezondheidsrisico's. Zo waren hogere managers van Philips zeker al begin 2020 op de hoogte van de problemen, terwijl ze die pas in april dit jaar erkenden.
Het zou zelfs kunnen dat het in 2015 al bekend was dat het slaapapneu-apparaat niet deugde. Zo heeft het FDA een e-mailcorrespondentie gevonden waarin de fabrikant van het schuim meldt problemen te ondervinden met zijn producten. Philips zou dit hebben bevestigd, maar daarna geen onderzoek hebben opgesteld, aldus het FDA.
Om dan te horen te krijgen dat het apparaat niet alleen schadelijk voor ze geweest zou kunnen zijn, maar ook dat Philips dat jaren lang door de vingers zou hebben gezien, dat is verschrikkelijk
Door de nalatigheid van Philips zouden mogelijk zo'n 220.000 mensen klachten hebben gekregen door de apparaten, stelt de waakhond. Pas in april 2021 startte het techbedrijf een onderzoek na 1245 meldingen van gezondheidsproblemen te hebben ontvangen, terwijl er in de periode 2008-2017 veel meer klachten zouden zijn geweest.
Meer dan honderd zaken
Philips heeft een half miljard euro opzijgezet om de problemen aan te pakken, maar inmiddels zijn er al meer dan honderd zaken gestart tegen Philips in de Verenigde staten, meldt het FD. Ook in Nederland hebben vier mensen het techbedrijf aansprakelijk gesteld voor hun gezondheidsproblemen.
Mark de Hek, advocaat bij SAP Letselschade Advocaten, is de rechtsprocedure met de vier Nederlanders gestart, en zegt het rapport zeker te gaan willen inbrengen: ,,Vaak zie je bij dit soort schadeclaims dat het bedrijf in kwestie zich verweert door toe te geven dat het apparaat gebrekkig was, maar dat zij dat niet hadden kunnen weten. Als een betrouwbare bron als de FDA zegt dat ze het wél al wisten, dan kunnen we dat makkelijk ontkrachten.”
Toch is het geen goed nieuws voor de gebruikers, aldus de advocaat. ,,Deze mensen hebben jarenlang gebruik gemaakt van het apparaat, sommigen konden zelfs niet zonder. Om dan te horen te krijgen dat het apparaat niet alleen schadelijk voor ze geweest zou kunnen zijn, maar ook dat Philips dat jaren lang door de vingers zou hebben gezien, dat is verschrikkelijk.”
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
51
Deze psychiater legt uit waarom ons brein ongelukkig is
Hoe komt het dat zoveel mensen in onze moderne samenleving last hebben van depressies en angsten, terwijl we het nog nooit zo goed hebben gehad? Op die vraag geeft de Zweedse psychiater Anders Hansen antwoord in zijn nieuwe boek Het ongelukkige brein. -
Met video
Merel (18) is een jaar clean van GHB: ‘Ik moest het om de twee uur innemen, anders werd ik doodziek’
Merel Tombroek (18) is sinds 5 december 2022 precies een jaar clean van GHB. ,,Als ik er behoefte aan heb, maak ik een wandeling met mijn hond.” Op TikTok deelt ze haar verhaal om het taboe rond drugsverslaving te doorbreken. -
PREMIUMimmuuntherapie
Internist Blank boekt succes op de weg naar een kankervrij leven: ‘Al 1500 mensen gered’
Het lukt steeds vaker om kankerpatiënten te redden met immuuntherapie. En dit is pas het begin, voorspelt internist Christian Blank, die zijn levenswerk maakte van de therapie die snel terrein wint.
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
-
-
Een op de vijf mensen heeft probleem bij poepen, deze arts helpt je: ‘Sommigen gaan de deur niet meer uit’
Poep: alleen kinderen praten er graag over. Voor veel volwassen is het een gênant onderwerp. Volgens specialisten van het Utrechtse Diakonessenhuis, dat sinds deze week een officieel poepcentrum heeft, is het tijd om onze ontlasting uit de taboesfeer te halen. Want maar liefst één op de vijf mensen heeft moeite met naar het toilet gaan. -
PREMIUMWat zegt de wetenschap
We drinken graag, ‘Maar wees je bewust van schadelijke gevolgen, ook in kleine hoeveelheden’
Sommige mensen zien ‘dry january’ als ideale ontslakking. Anderen stellen dat een borrel juist goed is voor de gezondheid. Uit onderzoek zou blijken dat je langer leeft met één glas per dag. Klopt dat wel?