Pijnstiller oxycodon verslavender dan heroïne: Dirk uit Eindhoven ging door een hel

VideoEINDHOVEN - Hij was net vijf jaar volledig clean van alcohol en drugs toen Dirk Habraken uit Eindhoven door zijn rug ging. Dankzij het middel dat hij toen van zijn dokter kreeg, oxycodon, was hij in één klap terug bij af. Wat daarna volgde was een hel.

Het is twee keer sterker dan morfine, extreem verslavend maar gewoon op te halen bij de huisarts. Meer en meer Nederlanders slikken de zware pijnstiller oxycodon. Tien jaar geleden waren het er nog zo’n 100.000, in 2018 zijn dat bijna 500.000 mensen. Die vervijfvoudiging is een potentieel risico voor de volksgezondheid en baart onder meer minister Bruno Bruins (VVD, Medische Zorg) grote zorgen.

  1. Knutselen aan de mens: een vloek én een zegen
    PREMIUM

    Knutselen aan de mens: een vloek én een zegen

    De knapste koppen van Nederland vertellen deze zomer over ontwikkelingen in hun vakgebied in de Zomeruniversiteit. Vandaag deel 2: De nieuwste gentechnologie brengt mogelijkheden in beeld die lang sciencefiction leken. Biomedisch ethicus Guido de Wert beantwoord vragen als: hoe ver zijn we nog verwijderd van het uitschakelen van nare ziektes in ons dna, baby’s met blauwe ogen op bestelling en voortplanting van twee mensen van hetzelfde geslacht?