Pil moet schurftuitbraak in Nederland uitbannen, zegt hoogleraar: ‘Dit is een megaprobleem’
Er zijn harde ingrepen nodig om de steeds groter wordende schurftuitbraak tegen te gaan. Dat zegt hoogleraar klinische microbiologie Heiman Wertheim van het Radboudumc in Nijmegen. Hij stelt dat serieus overwogen moet worden om een Ivermectine-pil massaal te verstrekken aan iedereen uit de risicogroepen, zoals jongeren, bij wie het nu veel voorkomt. Ook moet er bron- en contactonderzoek komen en misschien een meldingsplicht.
Wertheim waarschuwde een jaar geleden als eerste al voor een schurftuitbraak. Hij pleitte toen al voor een landelijke aanpak van het schurftprobleem, omdat dat alleen maar groter wordt als er niet wordt ingegrepen. Aanleiding toen was de schurftbesmetting bij jongeren: de aantallen liepen al jaren op, maar ineens veel harder. Dat heeft zich sindsdien alleen maar voortgezet.
Deze week werd bekend dat men ook in ziekenhuis Rijnstate in Arnhem kampt met de jeukende huidaandoening. Op de afdelingen geriatrie (waar ouderen verblijven) en vaatchirurgie zijn patiënten en personeelsleden getroffen.
Los van jeuk kan schurft uiteindelijk ook zorgen voor huidinfecties. ,,Dat betekent extra drukte voor de zorg, mensen slapen door de jeuk niet goed, en zo worden de gevolgen alleen maar heftiger.”
Wertheim noemt schurft nu al een ‘megaprobleem’. ,,Dat had je een jaar geleden nog kunnen voorkomen. Nu moet je het groot en ambitieus aanpakken, anders worden de huisartsen compleet overspoeld.”
Door jongeren, waar het zich met name nog onder verspreidt, massaal de antischurftpil Ivermectine te geven, kun je de uitbraak indammen. ,,En als je voor huisartsen een meldingsplicht instelt voor schurft, kun je het goed in de gaten houden. Nu hebben we er totaal geen zicht op hoe het zich verder verspreidt.”
Hij denkt dat een bron- en contactonderzoek, zoals dat ook gedaan werd bij corona, een bijdrage kan leveren aan de oplossing van het probleem. Ook is er een goede informatiecampagne nodig ‘met simpele adviezen’, en meer onderzoek naar de verspreiding en het voorkomen van schurft.
Bekijk hier een video van dokter Rutger over het taboe op schurft:
Tien tot twintig mijten onder de huid
Het medicijn Ivermectine kreeg bekendheid tijdens de uitbraak van corona, omdat het ook zou werken tegen dat virus. Naast Ivermectine is schurft ook te bestrijden met een zalf of crème, maar die moet op zo ongeveer het hele lichaam gesmeerd worden.
Schurft is een minuscule, spinachtige mijt die met het blote oog niet te zien is en gangetjes onder de huid graaft. Daar legt de mijt eitjes en poept hij, meestal ’s nachts, wat jeuk veroorzaakt. Wie schurft heeft, heeft meestal tien tot twintig mijten onder de huid zitten.
Bekijk hieronder onze video’s over gezondheid:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMmeeroken39
Het lijkt onschuldig, maar een sigaretje opsteken in de tuin is óók schadelijk voor kinderen
Het lijkt heel onschuldig: rokende ouders die netjes in de tuin gaan staan of een trekje nemen onder de afzuigkap. Desondanks stellen zij hun kinderen bloot aan nicotine, bijvoorbeeld als ze hen bij een knuffel tegen zich aandrukken. -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
PREMIUM20
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
PREMIUM
Ernst Daniël Smid over zijn parkinson: ‘Zal het moeten accepteren, bevriend raken met de vijand’
Ernst Daniël Smid vond zichzelf na de diagnose parkinson lange tijd enorm zielig. Maar hé, hij is er nog. De mens, niet alleen de patiënt. Die les maakte in het theater zo veel los dat er nu ook een film is. -
PREMIUM
Nog steeds oversterfte: waarom sterven er meer mensen dan verwacht?
Voor het derde jaar op rij stierven er in 2022 meer mensen dan verwacht. De net achter ons liggende coronapandemie is één van de redenen, maar wat speelt er nog meer? Waarom sterven er meer mensen dan verwacht?
-
Alles over slaap
Het effect van ‘s nachts werken op je lichaam: ‘Mensen hebben meer moeite om gezonde keuzes te maken’
Slapen, de meeste mensen doen het het liefst zo lang mogelijk. Iets minder dan een derde van ons leven brengen we slapend door. Maar hoe doe je dat eigenlijk, goed en lekker slapen? In deze rubriek behandelen we allerlei vragen over slaap. Deze week: wat zijn de gevolgen van nachtdienst op je lichaam? -
-
-
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
PREMIUM10
Zo voorkom je een overvolle agenda: ‘Denk eens terug aan de tijd dat we noodgedwongen thuiszaten’
De Amerikaanse geluksexpert en hoogleraar Cassie Mogilner Holmes (42) vertelt in haar boek De tijd van je leven hoe je ondanks een drukke agenda een gelukkiger, betekenisvoller leven kunt leiden.