Volledig scherm
© Thinkstock

Poepbacteriën in broodje kebab

Wie een broodje döner kebab scoort, neemt een risico. Dit schrijft het AD vandaag. De Consumentenbond testte het gerecht in vijf grote steden en komt tot de conclusie dat het vaak te zout, te vet en vooral vies is. 'Mensen met een zwakke gezondheid lopen gevaar.'

Het is zo'n heerlijke vette hap bij lekkere trek: een broodje döner kebab. Maar wie een hap neemt van dat broodje gevuld met vlees, sla en saus, neemt wel een gok, stelt de Consumentenbond. In de 49 broodjes die de bond testte in Rotterdam, Amsterdam, Utrecht, Groningen en Breda, scoorden er 27 matig tot slecht. Dat blijkt uit de test die de bond vandaag publiceert in de Consumentengids. 'Meer dan de helft was dus niet goed. De vraag is daarom: neem je het risico?', zegt Babs van der Staak van de Consumentenbond tegen het AD.

'Poepbacterie in vijf broodjes'
'In vijf broodjes hebben we de poepbacterie, oftewel Escherichia coli gevonden,' aldus Van der Staak. 'Die bacterie kan op het broodje terechtkomen doordat de bereider ervan na het toiletbezoek zijn handen niet heeft gewassen. Niet direct ziekmakend voor de klant, maar wel onhygiënisch. En mensen met een zwakke gezondheid lopen gevaar: zwangeren, ouderen en mensen met een lage weerstand kunnen er wel degelijk ziek van worden.'

De slechtste score kreeg Birtat aan de Bos en Lommerweg in Amsterdam: behalve de poepbacterie vonden de onderzoekers daar de bacterie Staphylococcus aureus. Ook die wijst op een onfrisse werkwijze. De eigenaar is de komende weken op vakantie, laat een medewerker weten aan de krant. 'Dus ik kan u niet helpen.'

Ook goede zaken
Er zijn gelukkig ook goede döner-zaken bij, blijkt uit de test. Zo telt Rotterdam vijf adressen waar de hygiëne zeer goed was: King's Grillroom, Olympia, Bel Pizza, Tunay en Sammy. Twee scoorden 'goed'. In Utrecht scoorde alleen Cobur zeer goed. Amsterdam scoorde minder goed met twee slechte zaken, vijf matige en slechts drie goede.

De Voedsel en Warenautoriteit deed twee jaar geleden onderzoek bij shoarma- en döner-kebabzaken. Toen bleek dat bij 40 procent van de circa 1800 de hygiëne onder de maat was.

Vies, zout en vet
De broodjes zijn in veel gevallen dus vies, maar ze bevatten ook nog eens veel zout en vet. Gemiddeld stouwt een klant bij een het eten van één broodje hetzelfde aantal kilocalorieën weg als bij het eten van één à twee zakken friet zonder mayonaise. Het vetste broodje bevatte zonder saus al duizend kilocalorieën: dat staat gelijk aan de helft van de inname die een vrouw op een dag nodig heeft.