Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Politiek nog niet klaar voor rookvrij terras

Vroeger mocht er nog overal gerookt worden; van sigaren roken in je vliegtuigstoel tot sigarettenrokend genieten van de nieuwste film in de bioscoop. Tegenwoordig worden rokers echter steeds meer beperkt, zelfs in de buitenlucht. De Tilburgse horeca-ondernemer Rob Michielsen heeft een deel van zijn terras rookvrij gemaakt, zodat zijn klanten in de frisse buitenlucht van een saté met friet kunnen genieten.

Quote

Het idee van een rookverbod op terrassen is wat ons betreft betutte­lend, onzinnig en niet effectief.

VVD-Kamerlid Erik Ziengs

Poll

Moet roken verboden worden op het terras?

  • Ja (33%)
  • Nee (48%)
  • Ik ben voor rookvrije zones (19%)
8070 stemmen

Michielsen hoopt op bijval door politiek Den Haag. Uit onderzoek van Elsevier onder woordvoerders van de Tweede Kamerfracties blijkt echter dat politieke partijen niet staan te trappelen om het rookverbod uit te breiden naar de terrassen.

Bututtelend
Regeringspartij VVD is sowieso tegen dit besluit, laat Kamerlid Erik Ziengs weten: ,,Het idee van een rookverbod op terrassen is wat ons betreft betuttelend, onzinnig en niet effectief.  Daarnaast hebben ondernemers met het rookverbod al een grote bijdrage geleverd aan de ontmoediging van het roken, en dat is vaak niet zonder gevolgen gebleven voor hun omzetten."

Quote

In New York, Nairobi en Singapore is roken op het terras al verboden

Horeca-ondernemer Michielsen

De meeste politieke partijen leggen de verantwoordelijkheid neer bij de horeca-ondernemer, die moeten zelf beslissen of hun terras rookvrij is. Michielsen besloot over te gaan tot actie, na aan een oproep op zijn Facebookpagina. ,,Driekwart van de bevolking rookt niet, maar ademen de rook wel in op het terras als het windstil is", aldus Michielsen. Op Facebook reageerden mensen enthousiast op het feit dat hij zijn terras gedeeltelijk rookvrij wilde gaan maken. Inmiddels staan 25 van de 125 stoelen op een rookvrij terras.

Discussie aanzwengelen
In wereldsteden als New York, Nairobi en Singapore mag je al een tijdje niet meer roken op het terras, vertelt Michielsen. In Nederland is dit initiatief nog uniek. Dit experiment is daarom vooral bedoeld om de discussie aan te zwengelen: ,,Als het nieuwe deel van het terras veel wordt gebruikt, maken we over een of twee jaar de helft van het terras wellicht rookvrij. Over tien jaar heel het terras, daar lijkt het in de maatschappij in ieder geval wel naartoe te gaan."

Terug naar de politiek. De ChristenUnie erkent dat het onderwerp enorm leeft in de samenleving, maar merkt dat er nog te weinig draagvlak is in de politiek. Kamerlid Carla Dik-Faber: ,,Ik kan me wel voorstellen dat op enig moment de terrassen rookvrij worden. Dit moment is echter te vroeg. Politieke besluitvorming moet aansluiten bij ontwikkelingen in de samenleving."

Volledig scherm
© ANP XTRA

De SP ziet een rookverbod op de terrassen niet zitten, maar wil wel het algehele rookgedrag aanpakken. Kamerlid Henk van Gerven: ,,Ik wil het roken in het algemeen ontmoedigen door de verkoop van tabak te beperken tot tabakspeciaalzaken."

Michielsen is voorlopig één van de weinige ondernemers in Nederland met een (gedeeltelijk) rookvrij terras, maar hij denkt dat er in de toekomst meer over de brug zullen komen. Anti-rokersorganisatie Clean Air Nederland vermoedt dat de politiek pas actie onderneemt als een meerderheid 'in het veld' laat zien dat ze roken willen verbannen van hun terrassen.

Rookvrij schoolplein
,,Wij zien hier een parallel ontstaan met de rookvrije schoolpleinen. Drie jaar geleden was hier nog geen sprake van politieke bemoeienis, de bewindspersonen lieten het liever over aan 'het veld'. Nu landelijk ongeveer de helft van de schoolpleinen vrijwillig rookvrij is gemaakt begint de bewindspersoon voorzichtig om te draaien,' zegt voorzitter Tom Voeten van Clean Air Nederland.