Volledig scherm
© anp

Psychische zorg jeugd in gevaar door wachtlijsten

Kinderen met psychische problemen moeten steeds langer wachten op hulp. GGZ Nederland wijt dit aan de reorganisatie in de jeugdzorg. De Kinderombudsman slaat alarm: ,,Jongeren krijgen niet de hulp die ze nodig hebben.''

Quote

De wachtlijs­ten groeien en groeien. Er zijn kinderen die al 3 maanden op zo'n gesprek wachten.

Kinderombudsman Marc Dullaert

Twintig procent van de instellingen die psychische hulp bieden aan kinderen, heeft nu al langere wachtlijsten dan vorig jaar. Twee derde verwacht dat de wachtlijsten het komende halfjaar groeien, omdat gemeenten sinds 1 januari slechts beperkt zorg inkopen. Dat blijkt uit onderzoek van GGZ Nederland.

Volgens Kinderombudsman Marc Dullaert legt het onderzoek de vinger op de zere plek: ,,De wachtlijsten groeien en groeien. Niet alleen voor nieuwe gevallen die zich melden bij een instelling, maar ook bij de gemeente als opnieuw vastgesteld moet worden hoeveel hulp een kind nodig heeft. Er zijn kinderen die al 3 maanden op zo'n gesprek wachten."

De voornaamste oorzaken: de overheveling van jeugdzorg van het Rijk naar gemeenten gaat gepaard met een bezuiniging én veroorzaakt een hoop administratieve ellende, blijkt uit het onderzoek van GGZ Nederland. Zo is het uitwisselen van gegevens tussen jeugdzorg en gemeenten 'een drama'.

Opnamestops
Twee derde van de GGZ-instellingen verwacht het komende halfjaar financiële problemen doordat gemeenten onvoldoende budget hebben, wat kan leiden tot opnamestops, ongeacht de ernst van de problemen waarmee kinderen kampen. Op meerdere plaatsen is dat al aan de orde, zoals onlangs in Almere bij instelling Max Ernst GGZ.

Vooralsnog leveren veel aanbieders zorg op de pof, zonder dat ze enige garantie hebben dat de gemeente over de brug komt, meldt Jeugdzorg Nederland. Een zegsman: ,,De oplossingen hangen met noodverbandjes aan elkaar."