Volledig scherm
Diederik Samsom (Pvda) in de plenaire zaal tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen © ANP

PvdA: Maak opties voor compensatie eigen risico helder

Mensen die hun eigen risico ieder jaar kwijt zijn door hoge zorgkosten, moeten voortaan bij de gemeente kunnen aankloppen om de opties voor compensatie te horen. Deze wens legt regeringspartij PvdA vandaag neer tijdens de algemene politieke beschouwingen.

Er zou volgens ingewijden een Kamermeerderheid bestaan voor zo'n loket, in digitale vorm of echt op het gemeentehuis. Daar moeten burgers informatie kunnen krijgen over eventuele tegemoetkomingen, als ze hun risico (grotendeels) opsouperen door dure behandelingen.  

Te denken valt aan compensatie van burgers via de zorgtoeslag, ondersteuning via de Wmo of bijzondere bijstand. Ook is onder voorwaarden fiscale aftrek van uitgaven voor specifieke zorgkosten mogelijk. Het verplichte eigen risico bedraagt in 2016 en ook volgend jaar 385 euro.   

De kans is groot dat het kabinet wat ziet in betere informatievoorziening door de gemeenten. Eerder werd al aangegeven dat gemeenten burgers best gerichter kunnen ondersteunen. Tot 1 januari 2014 bestond er nog een Compensatie eigen risico voor mensen met hoge zorgkosten.  

PvdA-leider Diederik Samsom en staatssecretaris Martin van Rijn hebben recent al aangegeven dat er moet worden gekeken naar de hoogte van het eigen risico zelf. Meerdere partijen in de Tweede Kamer vinden dat de pan uitrijzen, sommigen willen het eigen risico zelfs afschaffen.  

Mensen zouden vaak zorg mijden omdat ze het verplichte eigen risico niet kunnen opbrengen, kwam onlangs uit onderzoek naar voren.