Ramadan 2023: wanneer begint de vastenmaand weer?
Ieder jaar vasten moslims een maand lang tussen zonsopgang en zonsondergang. Alleen ’s avonds en ’s nachts wordt er gegeten en de vastenperiode wordt afgesloten met het Suikerfeest (Eid-al-Fitr). Wanneer vindt dit jaar de ramadan plaats? En waar staat de ramadan voor? Je leest het hieronder.
Wanneer is het ramadan in 2023?
Wanneer de ramadan start, is afhankelijk van de stand van de maan. De ramadan begint als de maan de vorm van een sikkel aanneemt. Verwacht wordt dat dit op donderdagochtend 23 maart is. De ramadan duurt 29 of 30 dagen, dat verschilt per jaar. Gedurende deze periode mogen moslims tussen zonsopgang en zonsondergang niet eten, drinken, roken en geslachtsgemeenschap hebben.
Waar staat de ramadan voor?
De ramadan is de negende maand van de islamitische kalender. Tijdens deze maand vasten moslims tussen zonsopgang en zonsondergang. Het wordt daarom ook wel de ‘vastenmaand’ genoemd. Door te vasten bedanken moslims Allah voor alles wat Hij hen gegeven heeft en het wordt gezien als een manier om de ziel te zuiveren.
Het breken van het vasten iedere avond verschilt per land, maar ook per persoon. Profeet Mohammed brak het vasten met dadels en een glas melk of water. Veel moslims volgen dit traditiegetrouw. Daarna volgt de iftar, een maaltijd om het vasten te breken.
Voor en tijdens de ramadan begroeten moslims elkaar met ‘Ramadan Mubarak’ wat ‘gezegende ramadan’ betekent. Voor en tijdens het Suikerfeest verandert dit in ‘Eid Mubarak’, wat ‘gezegend feest’ betekent.
Mag je echt helemaal niks eten of drinken tijdens de ramadan?
Nee, tussen zonsopgang en zonsondergang mag er echt niks gegeten en gedronken worden. Dus ook als het heel erg heet is, mag er geen water gedronken worden. Kauwgom of een pepermuntje mag ook niet. Wel zijn er uitzonderingen voor sommige mensen. Zo hoeven mensen die ziek, heel oud of zwanger zijn niet mee te doen. Ook vrouwen die borstvoeding geven of ongesteld zijn, hebben geen verplichting.
Als laatste hoeven mensen die lichamelijk zwaar werk doen of op reis zijn ook niet te vasten. Wel wordt er verwacht dat mensen in deze situaties het vasten op een later moment inhalen. Als dat echt niet kan, is er nog de laatste optie: de ‘fidya’. Dit is het schenken van geld aan de armen.
Wanneer is het Suikerfeest (Eid-al-Fitr)?
Eid-al-Fitr begint naar alle waarschijnlijkheid dit jaar op donderdag 20 of vrijdag 21 april. Ook dit ligt weer aan de stand van de maan. Zodra de nieuwe maan ergens in de wereld te zien is, eindigt de ramadan. Tijdens het Suikerfeest vieren moslims dat de vastenmaand is afgelopen. Het feest duurt drie dagen. Het begint met het feestgebed en daarna wordt er veel gegeten, gefeest en bezoek gebracht aan familieleden. Ook is dit het moment om ruzies en conflicten met elkaar uit te praten.
Wat weet jij over de ramadan? Speel hier de quiz:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMMet video
Ongeneeslijk zieke arts voerde al 31 keer euthanasie uit: ‘Begrijp patiënten op een andere manier’
Mirjam Willemsen is ongeneeslijk ziek, maar werkt nog altijd als huisarts. Ze richt zich met name op patiënten in de laatste levensfase. “Vroeger dacht ik dat ik mijn patiënten begreep. Nu ik zelf ziek ben, weet ik dat dat niet zo was.” -
PREMIUMmet video18
Grote zorgen over verdwijnen spoedeisende hulpen: ‘Stem van regio wordt nu niet gehoord’
Patiënten zullen verder moeten reizen en er zal minder werk zijn voor bewoners in de buurt van ziekenhuizen. Burgemeesters van 29 steden voorzien grote gevolgen als de spoedeisende hulp uit regionale ziekenhuizen verdwijnt.Gorinchem, Goes, Winterswijk, Zutphen -
Zo helpt de smartphone je tijdens de ramadan
Voor moslims begint de ramadan weer. Met deze tips zorg je ervoor dat de smartphone je tijdens deze maand helpt in plaats van afleidt. -
PREMIUMInterview
Minister Kuipers over schrappen coronamaatregelen: ‘Bijna alle Nederlanders hebben vorm van afweer’
Drie jaar na de eerste lockdown verklaart het kabinet corona formeel tot een alledaags virus. Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers (D66) gelooft dat er een cultuuromslag gemaakt is: ,,Je gaat niet proestend en rillend van de koorts naar je werk.” -
PREMIUMVideo
Hardnekkige misverstanden over de ramadan: ‘Glaasje water mag wel, toch?’
Vóór de ramadan dit weekend begint, ontrafelen ingenieur Usman Ahmed, opvoedkundige Fadma Bouchataoui en tv-kok Mounir Toub de - volgens hen - nog altijd hardnekkige misverstanden over de vastenperiode.
-
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
-
-
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa.