Risico's door onnodige maagzuurremmers: ‘Idioot dat drie miljoen Nederlanders die slikken’

VIDEOZo’n 2,8 miljoen Nederlanders met maagklachten slikken sterke maagzuurremmers op recept, maar die worden veel te vaak onterecht voorgeschreven. Mensen die langdurig maagzuurremmers slikken, lopen bijvoorbeeld meer kans op infecties en botbreuken. 

55 reacties

 • Wilhelm Kuster

  2 jaar geleden
  De zware maagzuurremmers zijn gevaarlijke medicijnen. Er kunnen tekorten optreden van verschillende vitaminen en mineralen. Bij mij is een tekort van Vit B12, ijzer, koper, zink en magnesium dmv laboratorium testen vastgesteld. Slik deze supplementen dan ook dagelijks. Dat haalt helaas niet veel uit. Blijft steeds te laag. Dat gaat helaas gepaard met forse vermoeidheid. Daarnaast moet ik erg goed op mijn gewicht passen. Want het lijkt wel alsof je er ook zwaarder van wordt.
 • Ina De Jonge

  2 jaar geleden
  Ik kreeg na een kleine herseninfarct clopidogrel en pantaprazol voorgeschreven, preventief Ik ben nu zelf gestopt met pantaprazol, heb nooit maagpijn, niet nodig dus, misschien omdat ik van die bloedverdunners maagpijn ZOU kunnen krijgen.
 • Herm van der Tier

  2 jaar geleden
  Ik gebruik al ruim 30 jaar rabepromasol 20 mg soms meer voor een slecht sluitende maagklep. Als dit toen niet was voorgeschreven zat ik nu zonder slokdarm. Er zaten namelijk heel veel brandplekken op mijn slokdarm door het maagzuur. Daarnaast veroorzaakt het heel veel pijn als ik ze niet zou slikken. Maar als iemand een andere oplossing weet laat het weten? Maar zoals gewoonlijk wordt er heel veel misbruik weer gemaakt en moeten de goede onder de kwaden lijden om zo de kosten te kunnen drukken.
 • Anoniem

  2 jaar geleden
  Gerard Spaan Ik heb een scheurtje in het middenrif waardoor soms het zuur omhoog komt. Heeft bij mij dus helemaal niets met voeding te maken. Ik gebruik zo af en toe, indien nodig, omeprazol.
 • Fred Boersma

  2 jaar geleden
  Ik slik dagelijks Pantoprazol 20mg, omdat het spiertje tussen maag en slokdarm niet goed werkt, als ik op mijn zij slaap, komt er maagzuur in mijn luchtwegen waardoor ik veel moet hoesten!!