RIVM: Drie Nederlandse besmettingen denguevirus in Frankrijk niet alarmerend
Er zijn inmiddels drie Nederlanders in Frankrijk besmet geraakt met de infectieziekte dengue (knokkelkoorts). Ze zijn gestoken door een tijgermug, meldt het platform Stop Invasieve Exoten. Het RIVM monitort het aantal besmettingen, maar vindt dat er nog geen noodzaak is om vakantiegangers naar het land officieel te waarschuwen.
Delen per e-mail
Vorige maand liep een Nederlandse vrouw na een prik van zo'n exotische mug de ziekte op in La-Croix-Valmer, in Zuid-Frankrijk. Volgens het platform was het voor het eerst dat een Nederlander in Europa besmet is geraakt. Ook een mannelijk familielid van de vrouw liep dengue op, zo deelde het Europese wetenschappelijke tijdschrift Eurosurveillance vorige week mee. Een andere Nederlandse vrouw raakte deze zomer besmet in de Ardèche.
Geen waarschuwing nodig
Net zoals twee weken geleden, ziet het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) nu ook niet de noodzaak om Nederlandse vakantiegangers te waarschuwen. Dat het infectieaantal wat is opgelopen verandert niets aan het oordeel. ,,Het gaat nog steeds om kleine aantallen”, aldus een woordvoerder. ,,Het is bij ons bekend en we blijven de denguevirusinfecties monitoren, maar het is nog niet zo dusdanig alarmerend dat we ons beleid gaan omgooien.” Ook een officiële waarschuwing voor Nederlandse vakantiegangers die afreizen naar Zuid-Europa gaat volgens het RIVM nog te ver.
Het is niet de eerste keer dat Stop Invasieve Exoten aandacht vraagt voor knokkelkoortsgevallen in Zuid-Europa. ,,Er doen zich in Zuid-Europa al jarenlang uitbraken voor van dengue, zika en chikungunya, allemaal ziekten die worden overgebracht door de tijgermug”, vertelt voorzitter Wilfred Reinold. ,,Ondanks een verzoek van het platform uit 2018, weigert de Nederlandse overheid nog steeds om reizigers naar Zuid-Europa daar actief op te wijzen, ook na het bericht van twee weken geleden.”
Het is bij ons bekend en we blijven de denguevirusinfecties monitoren
‘Bescherm jezelf’
Of het gegrond is dat Stop Invasieve Exoten aan de alarmbel blijft trekken weet de RIVM-woordvoerder niet. ,,Het belangrijkste is om jezelf te beschermen tegen muggen”, zegt hij. ,,De meeste besmettingen worden opgelopen in (sub)tropische gebieden. Daar zouden we nog steeds de focus op willen leggen, ook wanneer er weer gereisd mag worden.”
In Europa werd de eerste tijgermug 30 jaar geleden gevonden in het Italiaanse Genua. Muggeneitjes werden per ongeluk meegebracht door een importeur van gebruikte banden, waarna het beestje steeds vaker voorkwam in het land en zich vervolgens verspreidde naar de buurlanden. In Nederland is de tijgermug nog geen vaste gast, maar komt deze wel sporadisch voor als muggen, eieren of larven meekomen met de import van bijvoorbeeld of gebruikte autobanden. Bij het vinden van de mug wordt deze direct uitgeroeid om vestiging in ons land te voorkomen.
Koorts en overgeven
Een knokkelkoortsinfectie kan gepaard gaan met overgeven, koorts, erge hoofdpijn, huiduitslag en pijn in botten, spieren en gewrichten. In zeer zeldzame gevallen kan dengue levensbedreigend zijn. Het RIVM benadrukt dat de meeste mensen die de ziekte oplopen na een week weer op de been zijn, of helemaal niet ziek worden.
Vanwege de overeenkomsten met de symptomen van het coronavirus, is er in Brazilië bij artsen verwarring ontstaan. Bij een dengue-uitbraak in het land verwarden doktoren gevallen van het coronavirus met knokkelkoorts.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
eigen tuin eerst Klimaatopwarming in de tuin: kansen voor exotische planten
Het klimaat is blijvend veranderd, maar daar zijn tuinliefhebbers nog niet aan gewend. Laten we wat experimenteren, stelt tuingoeroe Romke van de Kaa voor. -
AUTOTEST Test Citroën C3: strijd tegen de tand des tijds
Eigenzinnig design en comfort zijn van oudsher belangrijke pluspunten van de Citroën C3. Maar kan de huidige, vier jaar oude generatie de concurrentie nog wel aan? -
PREMIUM
VIDEO Doordat Anne (68) corona kreeg, werd ‘per ongeluk’ ontdekt dat ze kanker had
Zelf noemt ze het 'een gelukkig ongeluk'. Doordat ze corona kreeg, werd een tumor ontdekt in Annes nieren. Meestal wordt een niertumor pas ontdekt als het te laat is, maar in haar geval zijn de artsen er op tijd bij. Dankzij corona. -
PREMIUM
Sportclubs dicht? Met deze vijf oefeningen traint je kind in de speeltuin
Hoe komt je kroost aan beweging als het winter is en de sportclubs door corona dicht zijn? Coach Johan Gerets zet een kinderwork-out in elkaar. -
‘Nederlandse vrouw loopt in Zuid-Frankrijk dengue op door tijgermug’
Een Nederlandse vrouw die in Zuid-Frankrijk op vakantie was, heeft daar volgens Franse media dengue (knokkelkoorts) opgelopen. Dengue wordt overgedragen door de uit Azië afkomstige oprukkende tijgermug. Volgens de Nederlandse stichting platform Stop invasieve exoten is het voor het eerst dat een Nederlander in Europa dengue oploopt.
-
‘Bijna driekwart van de afvallers geeft supermarkt de schuld als het niet lukt’
Het nieuwe jaar is van start gegaan en 25 procent van de Nederlanders geeft aan coronakilo's met zich mee te dragen. Genoeg reden om weer te starten met een gezonde levensstijl. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat dit echter lastig kan zijn door alle ongezonde verleidingen en onduidelijke etiketten in de supermarkt. -
PREMIUM
Vraag bij het nieuws Hoe gevaarlijk is de tijgermug nou echt?
De Aziatische tijgermug wordt steeds vaker gespot in Nederland. Begin deze maand in Lansingerland en Westland, deze week in Montfoort. Eerder dook hij ook op in Alblasserdam. Hoe gevaarlijk zijn die kleine prikkertjes nou echt? -
PREMIUM
dupe partnertoets Pascalle mag nergens meer knippen, maar op steun hoeft ze niet te rekenen
Ze had zich het jubileum wel anders voorgesteld. Pascalle Thüss uit Hengelo komt al 25 jaar bij de mensen thuis, voor een knipbeurt of haarspoelinkje. Nu zit ze thuis, duimen te draaien. Op steun vanuit een van de regelingen van het Rijk hoeft ze niet te rekenen. De partnertoets nekt haar.