Volledig scherm
Minder vlees eten, is gezonder en beter voor het milieu. © anp

RIVM: duurzamer voedingspatroon om klimaatdoelen te halen

Wil Nederland voldoen aan de klimaatdoelstellingen van het akkoord van Parijs, dan moeten Nederlanders minder vlees en meer plantaardige producten gaan eten en minderen met frisdrank en alcohol. Ook zouden ze in zijn algemeenheid minder moeten eten. Dat schrijft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een vandaag verschenen rapport over de Nederlandse eetgewoonten.

Een veranderend voedingspatroon, zoals het RIVM dat voorstaat, leidt niet alleen tot duurzamer eten, maar ook tot gezondere Nederlanders; minder obesitas en chronisch zieken. Tegelijkertijd worden de gezondheidsverschillen tussen burgers verkleind en wordt het voedsel ook veiliger. ,,De consumptie van minder vlees gaat immers samen met minder voedselinfecties bij mensen’’, aldus het RIVM.

Het rapport van het RIVM verschijnt aan de vooravond van de Voedseltop die donderdag in Den Haag wordt gehouden. De 150 invloedrijkste beslissers uit de Nederlandse voedselwereld komen samen om te praten over het voedselbeleid van de toekomst.

,,Er bestaat een spanningsveld tussen abstracte doelstellingen op lange termijn van gezonder, duurzamer en veiliger eten en concrete keuzen in het dagelijks leven. Veel burgers en bedrijven vinden gezondheid en duurzaamheid belangrijk, maar in de winkel letten consumenten toch vooral op prijs en gemak. Bedrijven willen op hun beurt deze consument dienen en winst maken’’, aldus het RIVM. Om hier een uitweg in te vinden, moet de overheid een actievere rol aannemen, vindt het RIVM.

Wil Nederland zijn klimaatdoelstellingen halen, dan ontkomen we er niet aan de uitstoot van broeikasgassen door onze voedselconsumptie te beperken, aldus het RIVM.

De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) is het op een aantal punten oneens met het RIVM. ,,Zo adviseert het RIVM om belasting te heffen op dierlijke producten. Een belasting op vlees zal niet de gewenste effecten hebben omdat de consumptie zal verschuiven naar goedkopere vleesproducten, waardoor de consumptie van (duurdere) producten met bovenwettelijke (dierenwelzijns)eisen terugloopt'', stelt de branchevereniging.

  1. Bijna 5000 mensen bellen over eenzaamheid na uitzending Omroep Max

    Bijna 5000 mensen bellen over eenzaam­heid na uitzending Omroep Max

    De live-uitzending van Een tegen Eenzaamheid, woensdag bij Omroep Max, heeft een flinke impact gehad. Bijna 5000 mensen besloten in anderhalf uur tijd de telefoon te pakken en te bellen naar het belpanel. Het was zelfs zo druk dat niet iedereen erdoor kwam en contact kreeg. De gesprekken zorgden voor heftige, ontroerende en soms ook hoopvolle verhalen, zo vertelt Dorine Kettenes van de Luisterlijn. ,,Een man belde op dat hij wel een maatje wilde zijn.”