Volledig scherm
© Thinkstock

Rode wijn: het geheim van een langer leven

Het wonderingrediënt resveratrol in rode wijn zou een verjongende kracht hebben en bovendien kanker, hartziekten en obesitas bestrijden, als we Amerikaanse wetenschappers mogen geloven. Helaas kan niet iedereen profiteren van deze voordelen, want je moet hiervoor drager van het gen SIRT1 zijn.

Voor het onderzoek werkten wetenschappers met een speciaal gekweekte muizen die hier geen drager van waren. Wanneer deze dieren een lage dosis van het plantenbestanddeel resveratrol kregen, had dit geen effect op de energieproducerende hartcellen. Wie wel over het juiste gen beschikte, had meer energie nadat ze aan dit plantenbestanddeel werden blootgesteld.

Medicatie
Eerdere studies toonden aan dat het plantenbestanddeel resveratrol de gezondheid van muizen verbetert die veel vet aten, het verlengde ook hun levensduur. Maar de resultaten zorgden voor heel wat controverse, want het nieuwe Amerikaanse onderzoek bracht veel duidelijkheid. Nu willen de vorsers een medicijn ontwikkelen dat even gezond is als 8.000 flessen rode wijn.

Reservatrol stimuleert activiteit bij de mitochondriën, de energieleverancier van de cellen, dit is essentieel voor een lang leven en een goede gezondheid. Onderzoeker David Sinclair: 'De resultaten waren verrassend duidelijk. Maar zonder het bepaalde gen SIRT1, werkt resveratrol niet. Ze zoeken nu moleculen die het effect van bestanddeel nabootsen door zich te richten op SIRT1.'

Volgens Sinclair zou dit soort levensverlengende medicatie binnen drie jaar verkrijgbaar kunnen zijn.