Rokers bedrogen: tabaksindustrie weet al 35 jaar van 'sjoemelsigaret'
De tabaksindustrie weet al sinds 1982 dat de sigaret met luchtgaatjes de testapparatuur bedriegt en de roker dus méér slechte stoffen inhaleert dan wordt beweerd.
Delen per e-mail
Toen het Amerikaanse Barclay begin jaren 80 met zo’n ‘sjoemelsigaret’ op de markt kwam in Amerika, waarschuwden concurrenten voor het gevaar van de zogenaamd gezondere sigaret. Dat blijkt uit een 35 jaar oud memo van de Amerikaanse tabaksproducent R.J. Reynolds Tobacco Company (dat inmiddels is opgegaan in Japan Tobacco International) aan de overheid.
Het memo ligt sinds vorige week bij het Nederlandse Openbaar Ministerie, dat momenteel onderzoekt of de tabaksindustrie in ons land vervolgd moet worden voor ‘zware mishandeling die de dood tot gevolg heeft’. Het memo, in handen van deze krant, zou aantonen dat de industrie de roker bewust bedriegt.
Kleine luchtgaatjes
Onder meer KWF Kankerbestrijding wil vier tabaksproducenten die in Nederland actief zijn, voor de strafrechter slepen. Belangrijk daarbij is de ‘sjoemelsigaret,’ sigaretten met kleine luchtgaatjes. Door die gaatjes zou je minder schadelijke stoffen inademen, zo wijst testapparatuur uit. Maar omdat apparatuur geen rekening houdt met het feit dat je met je vingers en je mond de gaatjes afsluit, zou je in werkelijkheid veel meer schadelijke stoffen inhaleren.
De Amerikaanse tabaksproducent Brown & Williamson Tobacco bracht begin jaren 80 de Barclay-sigaret op de markt, die al was voorzien van kleine luchtgleufjes. Daardoor zou de hoeveelheid teer die je binnenkrijgt, minimaal zijn. Andere tabaksproducenten waarschuwden de overheid toen al voor het feit dat de testapparatuur werd ‘bedrogen’. En ze deden er nóg een waarschuwing bij: als hier geen stokje voor wordt gestoken, zijn alle tabaksproducenten genoodzaakt óók zo’n soort misleidende, maar aantrekkelijke sigaret op de markt te brengen. Om hun eigen omzet op peil te houden.
Aanklacht tabaksindustrie
,,En dat laatste gebeurde, het was in feite het begin van de sjoemelsigaret'', zegt advocaat Bénédicte Ficq, die namens KWF en andere organisaties de tabaksindustrie aanklaagt. Justitie beslist eind augustus of tot vervolging wordt overgegaan.
Vertegenwoordigers van de Nederlandse tabaksindustrie willen zolang het Openbaar Ministerie geen besluit heeft genomen over vervolging, niets zeggen over ‘sjoemelsigaretten’. ,,Wij spreken uiteraard zelf niet over sjoemelsigaretten'', zegt Peter van den Driest, directeur van Philip Morris Nederland die verwijst naar een statement op de site van branchevereniging VSK. Daarin wordt benadrukt dat de fabrikanten producten produceren volgens de geldende wet- en regelgeving.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
eigen tuin eerst Tijd om de wilgen te knotten: zo doe je dat
Een geknotte boom ziet er prachtig uit. Als de grond niet bevroren is, kun je wilgen nu planten. En kortwieken. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt je op weg. -
Huizenprijs ongekend hoog door schaarste: koper kan ‘kiezen’ uit amper twee huizen
Woningzoekenden hebben nog altijd grote moeite om een geschikte plek te vinden. Ze zijn bereid diep in de buidel te tasten, ondanks de economische onzekerheid die de coronapandemie met zich meebrengt. In de huurmarkt ontstaat wel ademruimte. -
nog 2 dagen Zo kies je in vier stappen een passende zorgverzekering
Tot en met 31 december is het mogelijk om te veranderen van zorgverzekeraar of zorgverzekering. Hoe pak je dat aan? En waar moet je op letten? Hieronder een korte handleiding hoe je die keuze maakt. -
Verpleeghuis en familie weten straks niet welke zorgmedewerker is gevaccineerd
Verpleeghuizen weten straks niet welke medewerkers zijn gevaccineerd. Ook bewoners van verpleeghuizen en hun familie krijgen dit niet te horen. Dat leidt volgens Actiz, branchevereniging van verpleeghuizen en thuiszorg, tot ‘lastige situaties’. De duizenden zorgmedewerkers van verpleeginstellingen kunnen sinds gisteren een afspraak maken voor een corona-vaccinatie. -
PREMIUM
Koken & eten Met dit slimme bord krijgen kinderen tussen 4 en 8 jaar makkelijker hun groente binnen
Een grote groenteproducent ontwikkelde een slim bord dat kinderen helpt meer broccoli, erwtjes en witlof te eten. In het bord zijn vijf trucjes verwerkt.
-
PREMIUM
Overlijden van bekende huisarts aan corona schok voor Urk: ‘Zijn zeer aangeslagen’
Op 67-jarige leeftijd is de Urker huisarts Peter Hildering gisterenavond overleden. Eind vorig jaar kwam hij na een coronabesmetting in het ziekenhuis te liggen. ,,We zijn zeer aangeslagen en zullen hem enorm missen”, zegt Wilco Bloed, collega-huisarts op Urk. -
PREMIUM
Wim (85) woest dat hij later prik krijgt dan medewerkers die niet aan bed staan: ‘Straks krijg ik alsnóg Britse corona’
Wim Schenkels (85) ontploft nu ook medewerkers van verpleeg- en verzorgingshuizen die níet aan het bed staan een coronaprik krijgen. Vóór de thuiswonende ouderen die prioriteit hadden. ,,Tien maanden binnen en straks alsnog ten prooi aan de Britse variant?!” -
Koken & eten Per ongeluk manier ontdekt om chips minder vet te maken (maar voorlopig liggen ze niet in de winkel)
Een chipsmerk liet de Universiteit van Leuven onderzoeken welke eigenschappen van grondstoffen de kwaliteit van hun chips bepalen. Bij dit onderzoek kwamen bio-ingenieurs van de universiteit er bij toeval ook achter hoe ze het vetgehalte van chips kunnen verlagen.