Volledig scherm
© Thinkstock

Rotterdam burn-outhoofdstad van Nederland

Rotterdam staat bekend als de stad van nuchtere, harde werkers. Maar die harde werkers blijken vaak overwerkt te zijn. Rotterdam is, volgens cijfers van het CBS, de burn-outhoofdstad van Nederland. Dat schrijft het Algemeen Dagblad.

Een burn-out: het komt vaker voor dan je denkt. In de stad Rotterdam loopt liefst 20 procent van de beroepsbevolking rond met burn-outklachten. Daarmee is de stad burn-outhoofdstad van Nederland. Volgens de meest recente cijfers van TNO en het CBS kampt 19,3 procent van de Haagse beroepsbevolking met burn-outklachten. In Amsterdam is dat 18,2 procent. Het landelijk percentage schommelt rond de 12,5 procent.

Het laatste decennium vormen niet de veertigers de grootste risicogroep, maar vooral jongeren. Zij verwachten veel van het leven, maar kunnen slecht met de teleurstellingen omgaan.

'Bij mensen ligt tegenwoordig al jong druk om een succesvol leven te hebben,' zegt Wouter-Jan van Keulen, van de Rotterdamse Praktijk voor Zelfmanagement, gespecialiseerd in burn-out. 'Ze moeten erbij horen met een goede baan, een leuke relatie hebben. Op Facebook laten vrienden en bekenden zien hoe druk ze zijn met leuke dingen. Mensen voelen dat ze daaraan mee moeten doen. Ze plannen hun leven zo vol, na een tijd kunnen ze niet eens meer even niks doen. Zo raken ze uitgeput. Bovendien gaan in de realiteit veel dingen helemaal niet zo perfect, maar door sociale druk durven velen dat niet toe te geven.'

Hard werken en niet zeuren kortom. 'Een Rotterdamse, maar eigenlijk ook een Nederlandse mentaliteit,' meent Van Keulen. 'In Zuid-Europa vinden ze prestatie minder belangrijk. Daar zitten ze soms dagen met de familie en doen ze soms ook gewoon een tijd niks. Erg gezond, als je het niet overdrijft.'

Lees meer in het AD van vandaag.