Ruim 60 procent van de Nederlanders heeft slaapproblemen
Ruim zes op de tien Nederlanders hebben een slaapprobleem. Snurken (23%), zweten (19%) en slapeloosheid (18%) zijn de meest voorkomende slaapproblemen. Dit blijkt uit marktonderzoek van onderzoeksbureau Multiscope onder 1.002 Nederlanders.
Ik word altijd wel een keer wakker om naar de wc te gaan
Driekwart van de ondervraagden ligt weleens wakker. Vooral werk (27%), geldzorgen (16%), de partner (14%), geluidsoverlast van de buren (14%) en zorgen over de kinderen (11%) houden hen 's nachts wakker.
De helft van de ondervraagden slaapt niet in één keer door. De nachtrust wordt met name onderbroken voor een nachtelijk toiletbezoek. Dit is in de meeste gevallen een vast ritueel geworden.
Partner
De slaapproblemen hebben ook effect op anderen. Uit het onderzoek kwam naar voren dat bijna drie op de tien samenwonenden daardoor slechter slapen. Zes procent van de samenwonende Nederlanders geeft zelfs aan dat ze 's nachts niet meer bij de partner slapen.
Bijna zes op de tien Nederlanders gaan vrijwel elke dag op een vaste tijd naar bed. Een derde gaat ook op dezelfde tijd naar bed als men de volgende dag geen verplichting (bv. werk) heeft. De rest ligt dan gemiddeld een uur later in bed. De favoriete bedtijd is tussen half elf en elf uur (39% van de Nederlanders).
Smartphone
Drie op de tien respondenten gaan vrijwel iedere dag direct slapen. Nog eens drie op de tien zijn eerst nog met de telefoon in de weer. De favoriete smartphone-activiteiten voor het slapen gaan: Facebook (76%), WhatsApp (63%), e-mail (49%), een spelletje spelen (48%) of het nieuws checken (42%). Andere activiteiten voor het slapen gaan zijn lezen (26%), tv kijken (25%) en praten (14%).
Als de ondervraagden daadwerkelijk gaan slapen, valt 5 procent direct in slaap. Eén op de vijf doet er langer dan een halfuur over om in slaap te vallen. Een op de acht gebruikt weleens slaappillen om in slaap te komen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & Eten
Zo houd je je messen het handigst scherp (met bonustip voor je kartelmes)
Met twee, hooguit drie goede koksmessen kun je een heel kokend leven voort. Maar dan moet je ze wel goed verzorgen. Hoe doe je dat? -
34
Vergeet hoestdrank en keelpastilles: deze middeltjes die je waarschijnlijk toch al in huis hebt, werken wél
Door de griepgolf waren in drogisterijen de hoestdranken, keelpastilles en pijnstillers niet aan te slepen. Zijn die aankopen nuttig, of kun je het ook met huis-tuin-en-keukenmiddeltjes af? -
'Gevolgen slaapproblemen blijken ernstiger dan gedacht'
's Nachts het plafond bestuderen, overdag knikkebollen van de slaap. Onderzoekers van ERGO vogelden uit waarom zo veel ouderen kampen met slaapproblemen. De gevolgen blijken ernstiger dan gedacht, blijkt uit de laatste studie. Wie slecht slaapt, gaat eerder dood. -
51
Deze psychiater legt uit waarom ons brein ongelukkig is
Hoe komt het dat zoveel mensen in onze moderne samenleving last hebben van depressies en angsten, terwijl we het nog nooit zo goed hebben gehad? Op die vraag geeft de Zweedse psychiater Anders Hansen antwoord in zijn nieuwe boek Het ongelukkige brein. -
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd.
-
7
Dit is nu de meest verkochte autokleur ter wereld
Chemieconcern BASF heeft uitgezocht wat wereldwijd de populairste exterieurkleuren van nieuwe auto’s zijn. De verrassing is dat er steeds meer bijzondere kleuren bijkomen, zoals bijvoorbeeld ‘violet’. Bij de top 3 is het al jaren stuivertje wisselen tussen zwart, wit en grijs. -
-
-
Verstoring biologische klok: CDA wil af van zomertijd
Het CDA wil dat de klok niet langer twee keer per jaar wordt verzet. De zomer- en wintertijdregeling zou moeten worden afgeschaft. De regeling zou de biologische klok te veel verstoren. -
Oversterfte houdt aan: weer duizenden mensen meer overleden
Vorig jaar zijn circa 170.000 mensen overleden. Dat zijn er 14.500 méér dan verwacht. Vooral in Flevoland, Drenthe en de kop van Noord-Holland stierven relatief veel mensen.