Jordy Grip met oefenpop, zijn partner kijkt toe.
Volledig scherm
Jordy Grip met oefenpop, zijn partner kijkt toe. © Gerard Vrakking

Run jonge ouders op EHBO-les

Jonge ouders gaan massaal op EHBO-cursus, zodat  ze hun kind in geval van nood kunnen redden. Volgens het Rode Kruis, de grootste aanbieder van deze cursussen, is het aantal deelnemers tussen 2013 en 2016 gestegen van 9.000 naar circa 65.000.

Quote

We merken een groeiend bewustzijn bij jonge ouders. Kinderen zijn hun kostbaar­ste bezit

Annemarie Mars, Veiligheidsregio IJsselland in Zwolle

De explosieve groei van het aantal deelnemers is volgens Belinda van der Gaag van Rode Kruis Nederland boven verwachting groot en wordt vooral veroorzaakt door de grotere publiciteit die het Rode Kruis er de afgelopen jaren aan heeft geschonken.

,,We merken een groeiend bewustzijn bij jonge ouders", vertelt Annemarie Mars, administratief medewerker bij de Veiligheidsregio IJsselland in Zwolle. ,,Kinderen zijn hun kostbaarste bezit en ouders willen weten wat ze moeten doen in geval van nood. Dat geeft ze enige rust en dat is prettig."

Diploma
Nederland telt circa 300.000 mensen met een officieel EHBO-diploma. Dat diploma is twee jaar geldig alvorens er opnieuw examen  moet worden gedaan.

Ook in het Overijsselse Raalte is de belangstelling voor de EHBO-cursussen groeiende. Vijftien veelal jonge ouders en een enkele grootmoeder komen bijeen in het Rode Kruisgebouw. Ze volgen de cursus 'EHBO aan baby's en kinderen' die  onder de vlag van de Veiligheidsregio IJsselland wordt gegeven. Die cursus is een van de vele die in het land worden gegeven. In drie uur tijd krijgen ze de basisprincipes van de eerste hulp uitgelegd.

Babypop
Met twee vingers duwt Jordy Grip een babypop hard in het borstbeen. ,,Auw, niet zo hard", roept zijn partner Ina van Tongeren geschrokken. ,,Niet schrikken, hij doet het precies goed", zegt EHBO-instructeur Gerrit Stokvisch. ,,Als je wilt dat het kind de druif waarin hij zich verslikt heeft weer uitspuugt, moet je hard drukken."

,,We hebben een dochtertje van drie maanden", vertelt Van Tongeren. ,,Als er iets met haar gebeurt, wil ik niet met de handen in het haar toekijken. Dan wil ik haar kunnen helpen." Ze is niet de enige. De belangstelling is overweldigend. Alleen al in een regio als IJsselland in Overijssel zijn de komende periode 34 workshops, weet Annemarie Mars. ,,En die zitten allemaal vol."

In heel Nederland is het aantal cursisten explosief gegroeid naar 65.000. Belinda van der Gaag van Rode Kruis Nederland weet hoe dat komt: ,,Dat komt doordat wij er meer publiciteit aan hebben geschonken, maar ook door het diverse aanbod: niet alleen uitgebreide cursussen waar je dagen zoet mee bent en examen voor moet doen, maar ook korter durende workshops van bijvoorbeeld één avond. Dat slaat aan, want het past beter in het drukke schema van jonge, werkende ouders. Bovendien zijn deze korte cursussen vaak minder duur."

Certificaat
Ook het Oranje Kruis ziet dat vooral de korte EHBO-cursussen populair zijn. Volgens deze organisatie, verantwoordelijk voor de certificering en examinering van eerstehulpverleners, is het aantal Nederlanders met een officieel EHBO-diploma de laatste jaren stabiel: circa 300.000.

Jaarlijks doen zo'n 4.000 Nederlanders een EHBO-examen. ,,De groeiende belangstelling is er dus voornamelijk bij de kortere EHBO-cursussen waarvoor je geen examen hoeft te doen", vertelt Oranje Kruis-woordvoerster Annet de Voogd.