Volledig scherm
Schippers reageert op het recente onderzoek waaruit bleek dat patiënten in de thuiszorg gemiddeld voor zo'n 100 euro aan overgebleven hulpmiddelen thuis hebben liggen. © anp

Schippers wil einde aan verspilling in de zorg

Er moet een einde komen aan verspilling in de zorg. Dat vindt minister Edith Schippers (Volksgezondheid) die geschrokken is van recent onderzoek dat uitwees dat patiënten in de thuiszorg gemiddeld voor zo'n 100 euro aan overgebleven medicijnen, verbandmiddelen en andere materialen thuis hebben liggen.

 
Zonder dat de patiënt er minder van wordt, kunnen we miljoenen euro's besparen
Minister Edith Schippers

Met de almaar stijgende kosten in de zorg is het tijd voor actie, vindt Schippers, die vandaag tijdens een conferentie in Den Haag de sector oproept in beweging te komen.

Zo wil de minister dat de farmaceutische industrie en producenten van verbandmiddelen met de apothekers komen tot kleinere verpakkingen. Ook moet wat haar betreft bekeken worden hoe verpleegkundigen grote verpakkingen met medicijnen en verbandmiddelen voor meer dan één patiënt kunnen gebruiken. 'Zonder dat de patiënt er minder van wordt, kunnen we miljoenen euro's besparen', aldus Schippers.

Schippers wil dat patiënten voor meer zorg in de buurt terechtkunnen, bijvoorbeeld bij de huisarts. Ze moeten volgens haar daarom minder vaak worden doorverwezen naar het ziekenhuis. Ook moet de verpleegkundige weer de wijk in, vindt Schippers, want dat bespaart geld. En ze roept artsen op waar mogelijk het goedkoopste medicijn voor te schrijven.

Patiëntenkoepel NPCF juicht het plan van de minister toe. 'Het is een belangrijke en noodzakelijke maatregel', aldus de organisatie. De NPCF maakt zich grote zorgen omdat er volgens deze organisatie veel zorggeld wordt verspild, terwijl de zorgkosten stijgen.

De Nederlandse Zorgautoriteit onderzoekt hoe meer zorg in de buurt georganiseerd kan worden. De resultaten worden deze zomer verwacht.