Volledig scherm
© Thinkstock

Schroef of plaat uit je been? Antibiotica helpen geen fluit

De antibiotica die patiënten innemen voordat er een schroef of plaat uit hun been wordt verwijderd, zijn zinloos. Ze helpen niet tegen wondinfecties.

Dat concludeert Manouk Backes, onderzoeker en chirurg in opleiding in het AMC in Amsterdam.

Jaarlijks worden bij achttienduizend mensen de schroeven of platen verwijderd die zij kregen na een botbreuk. Omdat één op de tien patiënten na deze ingreep last krijgt van een wondinfectie - meestal onder de knie - schrijven veel artsen preventief antibiotica voor. Maar dat helpt dus niet, zegt Backes.

Ze deed onderzoek bij een groep van 500 patiënten die geopereerd werd aan het onderbeen. De helft kreeg antibiotica, de andere helft niet. Bij beide groepen trad even vaak een wondinfectie op.

Op basis van haar conclusies, die deze week zijn gepubliceerd in medisch vakblad Jama, wordt een Nederlandse richtlijn opgesteld. Die schrijft voor om geen antibiotica te geven voorafgaand aan de operatie. Het AMC is er al mee gestopt. Backes hoopt dat ook andere landen volgen, zoals de Verenigde Staten waar antibiotica nu nog standaard worden voorgeschreven.

Onnodig antibiotica slikken maakt patiënten resistent. En dat is gevaarlijk, benadrukt het AMC. Infecties met resistente bacteriën zijn moeilijker te bestrijden. Wereldwijd wordt dit als een steeds groter probleem beschouwd.

Waarom er zo vaak wondinfecties optreden bij de verwijdering van schroeven en platen, wordt verder onderzocht in het AMC. Zo ligt er een onderzoeksvoorstel om orthopedische schroeven en platen op kweek te zetten.