Volledig scherm
© thinkstock

Seksadvies voor hartpatiënten in de spreekkamer

Mannen en vrouwen, die een hartinfarct hebben gehad, zijn meestal erg bang weer seksueel actief te zijn. Onnodig, zo zal blijken op de wetenschappelijke sessies op 2 september tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de European Society of Cardiology in Amsterdam (ESC Congress 2013).

De nieuwe aanbevelingen van Europese Raad van Hart- en Vaatziekte Verpleegkundigen, is de eerste wetenschappelijke verklaring die een gedetailleerde leidraad biedt voor patiënten. Zo moet elke patiënt van zijn behandelend arts, na een hartprobleem, advies krijgen over geslachtsgemeenschap na hart- en vaatziekten. Arts en patiënt moeten samen bepalen of de patiënt gezond genoeg is om seksuele activiteiten te hervatten. Artsen zouden een actieve rol moeten spelen bij de advisering van aanbevolen seksposities, en hoe intimiteit ook zonder het hebben van geslachtsgemeenschap een rol kan hebben in een relatie.

'Er zijn veel barrières of misvattingen die het gesprek over seks in de weg staan. Sommige zorgverleners geloven dat de patiënten deze informatie niet zouden willen ontvangen. Om ook dat te bespreken moet het initiatief bij de arts komen. Het is makkelijker voor de zorgverlener om het gesprek aan te gaan, dan dat de patiënt deze kwestie te berde brengt', zegt Tiny Jaarsma, registered nurse (RN), Nurse Fellow of the European Society of Cardiology NFESC, covoorzitter van de taskforce van de European Society of Cardiology.

'Tijdsdruk of gewoon verlegenheid mag geen excuus zijn om gesprekken over deze thema's te vermijden, die zijn essentieel voor de geestelijke en lichamelijke gezondheid van de hartpatiënt', aldus Jaarsma. Inspanningsonderzoek wordt aanbevolen voor sommige patiënten om te bepalen of het hart sterk genoeg is om seksuele activiteit te hervatten.