Selfies en knuffelen geven luizen op middelbare school vrij spel
Hoofdluis komt niet alleen voor bij leerlingen op de basisschool, ook jongere kinderen en middelbare scholieren hebben regelmatig last van de vervelende beestjes. De oorzaak? Selfies en knuffelen. Dat concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een groot onderzoek.
Delen per e-mail
Je zou kunnen zeggen dat je beter geen selfies meer kunt maken. Maar dat zou wel een stapje te ver gaan
Dat hoofdluis een hardnekkige plaag is op basisscholen is bekend, maar dat ook middelbare scholieren een broeinest vormen is nieuw. ,,We waren altijd erg gefocust op basisscholen vanwege het fysieke contact tijdens het spelen. We dachten dat dat op de middelbare school ophoudt, maar dat blijkt niet zo te zijn", verklaart Desiree Beaujean van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Met de komst van de ongekend populaire selfie krijgen luizen ook op de middelbare school vrij spel. Beaujean: ,,Luizen stappen van haar naar haar over. Ik heb zelf kinderen op de middelbare school en zie dat het contact veel lijflijker is geworden. Vooral meiden zijn enorm knuffelig. De sociale interactie verandert. Misschien is dat iets Amerikaans of hebben we dat te danken aan sociale media of series."
Stapje te ver
Ze vervolgt: ,,Je zou kunnen zeggen dat je beter geen selfies meer moet maken. Maar dat zou wel een stapje te ver gaan." Wel wordt er gekeken naar maatregelen die genomen kunnen worden. ,,Een luizenouder op de middelbare school aanstellen is wat vergezocht, maar thuis checken of het tijdens het mentoruur bespreken kan wel. We moeten daar nog gesprekken over voeren."
Het RIVM beperkt zich niet langer tot voorlichting op basisscholen, maar trekt het breder. Dat vereist volgens Beaujean wel een cultuuromslag. ,,Op basisscholen is al vanalles organiseerd. Op middelbare school wordt het probleem niet gezien of heeft het de aandacht niet."
Scoren
Van alle basisscholieren, gaf 28 procent aan dat ze hoofdluis hadden. Deze leeftijdscategorie scoort daarmee het hoogst. Van de middelbare scholieren was 19 procent besmet geraakt met luizen en bij kinderen onder de vier jaar ging het om 17 procent. Volwassenen meldden met 11 procent het minst vaak hoofdluis.
Opvallend is dat driekwart van de hoofdluismeldingen van meisjes afkomt. ,,Mogelijk komt dat doordat meisjes meestal langer haar hebben dan jongens'', aldus het RIVM. Aan het onderzoek deden in totaal 2000 mensen mee.
Gemiddeld meldde bijna twee op de tien deelnemers een luisbesmetting. Of het aantal hoofdluisbesmettingen is toegenomen valt niet te zeggen, omdat het RIVM voor het eerst onderzoek doet.
Welig tieren
Hoofdluis is heel besmettelijk, maar kinderen worden er niet ziek van. De beestjes lopen van hoofd naar hoofd. Omdat kinderen op basisscholen vaak dicht op elkaar zitten, kan hoofdluis daar welig tieren. Op basisscholen controleren vrijwilligers, de luizenouders of luizenpluizers, meestal na de schoolvakanties.
Om hoofdluis tegen te gaan, is het belangrijk dat ouders of verzorgers kinderen ook regelmatig controleren, bijvoorbeeld op de eerste dag van de maand. Zo adviseert het RIVM. De meeste mensen bestrijden de beestjes door het haar uit te kammen in combinatie met het gebruik van een antihoofdluismiddel.
Het onderzoek van het RIVM naar hoofdluis gaat na deze bevindingen nog een jaar door. Beaujean: ,,Hoofdluis is niet gevaarlijk en je gaat er niet dood van. Het is vooral vervelend."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Dragons' Den-winnares Suzanne (48) overleden aan de ziekte die haar ook een succesvol bedrijf gaf
Suzanne Kemps is overleden. De Deventerse is 48 jaar geworden. De ontwikkelaar van de Proud Breast-borstprothese en winnares van tv-programma Dragons’ Den is overleden aan borstkanker. -
PREMIUM
Rico Verhoeven gaat de strijd aan met werkloosheid
Kickbokser Rico Verhoeven krijgt al jaren veel persoonlijke berichten van fans. Op Instagram alleen al heeft hij 1,7 miljoen volgers. De verhalen van mensen die hun baan of onderneming kwijtraakten, inspireerden hem om heelnederlandwerkt.nl op te richten. De site is vanaf vandaag live. -
PREMIUMonder professoren
Lekker kakken, minder zorgen: hoe poep je leven beïnvloedt
In deze rubriek portretteren we een wetenschapper uit het Groene Hart. Laura Steenbergen uit Moordrecht onderzoekt hoe de microben in de darmen invloed hebben op de hersenen. Dat kan betekenen dat een goede stoelgang ervoor zorgt dat iemand minder piekert, minder agressief en chagrijnig is en dat kinderen met goede bacteriën in de buik beter leren. -
Koken & Weten
Waarom je moet uitkijken met sommige soorten goedkope kaneel
In Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: is kaneel gezond? -
PREMIUMVIDEO
Veel mensen kunnen de tandarts niet betalen en dus stond deze mobiele praktijk in Amersfoort
Afgebroken tanden, rotte kiezen en een nare geur uit je mond. Wie geen tandarts kan betalen heeft niet alleen een medisch probleem. En dus wil Dokters van de Wereld de mondzorgverzekering terug in het basispakket. De hulporganisatie stond dinsdag met haar tandartsbus in Amersfoort.
-
‘Onze dochter was de redding voor de postnatale depressie van mijn vrouw’
Blijdschap, dankbaarheid trots: een nieuwe baby staat meestal synoniem aan een blije ervaring. Maar wat als jouw partner dat anders ervaart? Angst en somberheid horen ook bij het moederschap, maar daar praten we liever niet over. -
PREMIUM
Het menselijk lichaam kan wel tegen een stootje: zonder deze organen kun je nog prima leven
Een vreemde vraag misschien als je niets mankeert, maar zonder welk orgaan kun je nog prima leven? Zo raar is die vraag niet, zeggen artsen. ,,Het aanpassingsvermogen van ons lichaam is verbazingwekkend.’’ -
Nieuw initiatief gaat nepnieuws bestrijden met actuele feitenchecks
Nederlanders kunnen vanaf donderdag op één plek terecht voor actuele feitenchecks op het nieuws, bijvoorbeeld op het gebied van corona. De nieuwe The Fact Club is een initiatief van Vereniging De Publieke Zaak en de Universiteit Leiden.