Volledig scherm
© Thinkstock

'Selfies zorgen voor sterke toename hoofdluis'

Marcy McQuillan, een Amerikaanse specialist op het gebied van hoofdluis, beweert dat de populariteit van selfies de afgelopen jaren heeft geleid tot een explosieve toename van hoofdluis onder Amerikanen in de leeftijd tot 20 jaar.

Volledig scherm
Een mannelijke hoofdluis. © Wikimedia.org

McQuillan zag het aantal patiënten in haar kliniek in het Californische Scotts Valley de afgelopen jaren flink toenemen. Ze zegt dat vooral onder scholieren en tieners (van oudsher de belangrijkste risicogroep) het aantal gevallen flink is toegenomen.

Nieuw is volgens haar dat ook veel studenten met luisproblemen bij haar aankloppen. 'Bij iedere patient die hier binnenkomt vraag ik of ze weleens selfies (een foto van zichzelf en nog iemand gemaakt met de mobiele telefooncamera) nemen met iemand anders in hun nabijheid. In vrijwel 100% van de gevallen is het antwoord op de vraag 'Ja'. McQuillan geneest haar patiënten van luis zonder het gebruik van chemische middelen.

Mogelijk
'Het verspreiden van hoofdluis door selfies is zeer wel mogelijk', zegt Desirée Bojean, hoofd richtlijnontwikkeling bij het RIVM. 'De hoofdluis verspreidt zich namelijk alleen van mens op mens. Dus als men de hoofden bij elkaar houdt kan de luis zich makkelijk verplaatsen'.

Of in Nederland het aantal gevallen van hoofdluis is toegenomen kan Bojean niet zeggen. In Nederland is namelijk geen centrale registratie van het aantal gevallen van hoofdluis. Ze heeft vooralsnog geen aanwijzingen van toename van het aantal gevallen van hoofdluis.

Kammen
Mochten mensen getroffen worden door de hoofdluis, dan luidt het devies van Beaujean: kammen, kammen, kammen! De luis is vrijwel zeker te bestriden door 14 dagen lang iedere dag het haar goed te kammen.

5 maart is voor de vijfde keer Landelijke Luizendag.