Volledig scherm
© anp

'Sigaretten alleen nog onder de toonbank verkopen'

Als het aan de Nederlandse kankerbestrijding ligt dan verdwijnen sigaretten definitief onder de toonbank. Zo zouden jongeren veel minder snel verleid worden om te gaan roken.

Uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van KWF Kankerbestrijding blijkt dat meer dan de helft (57%) van de Nederlanders het eens is met die maatregel. Op dit moment worden er nog op ruim 30.000 verkooppunten tabaksproducten verkocht, vaak prominent uitgestald in winkels, supermarkten en benzinestations.

Volgens de kankerbestrijding beginnen elk jaar ruim 35.000 kinderen met roken en sterven er in Nederland jaarlijks meer dan 20.000 mensen vroegtijdig als gevolg van roken en meeroken. ,,Het is eigenlijk absurd dat we in Nederland sigaretten verkopen alsof het een normaal product is, terwijl we het in wezen hebben over een product dat 1 op de 2 klanten doodt'', aldus Michel Rudolphie, directeur KWF Kankerbestrijding.

Hij roept staatssecretaris Van Rijn op om de wet aan te passen. In landen als Canada, Ierland, Thailand, Finland en Engeland heeft de overheid de winkeliers al wel verplicht om tabak uit het zicht te verkopen, maar in Nederland nog niet.

Kamerlid SP
Dinsdag debatteert de Tweede Kamer over het voorstel van KWF. De SP vindt het in elk geval alvast een goed plan. ,,We hebben reclame voor sigaretten verboden omdat we weten dat reclame effectief is om jongeren aan het roken te krijgen. Nu is de reclame naar de pakjes zelf verschoven en dan moet je die dus ook verbieden", aldus Kamerlid Renske Leijten tegen RTL Nieuws.