Sita (43) snurkt het hardst van heel Nederland

Ligt jouw bedpartner ongestoord te ronken in zijn slaap of hoor je de buurman door de muren heen? Dat is waarschijnlijk niets vergeleken met de 43-jarige Sita de Vries uit het Overijsselse Rouveen. Deze dame is uitgeroepen tot de grootste snurker van Nederland.

Volledig scherm
Sita de Vries (43) en haar zoon. © Privéfoto
Quote

Ik had niet verwacht dat het zo hard zou zijn. Vooral mijn man heeft er nogal last van, die moet er tenslotte naast liggen. Hij verhuist wel eens naar het logeerbed om toch te kunnen slapen

Sita de Vries (43)

De Overijsselse produceert 's nachts snurkpieken van 80 decibel. Even ter vergelijking: dat is even hard als een wekker die afgaat of een ringtone die op vol volume afspeelt naast je kussen. Tel er nog eens 5 decibel bij op en je zit aan het geluid van een grasmaaier. ,,Dit geluid komt gewoon door je muren heen", verduidelijkt Olivier Tielemans van de Kliniek voor Snurken en Apneu Nederland, dat achter de verkiezing zit.

Ook voor Sita zelf was dat schrikken. ,,Ik had niet verwacht dat het zo hard zou zijn. Vooral mijn man heeft er nogal last van, die moet er tenslotte naast liggen. Hij verhuist wel eens naar het logeerbed om toch te kunnen slapen. Daar raak je niet aan gewend. Mijn kinderen vinden het daarentegen heel normaal."

De Overijsselse had zichzelf opgegeven voor de verkiezing. ,,Mijn vriend had al eens een opname gemaakt, die heb ik ingestuurd. Ik vind het zelf niet heel vervelend dat ik snurk, maar het is wel vervelend. Ik word 's ochtend wakker met een ontzettend droge keel."

Ernst
De Kliniek voor Snurken en Apneu Nederland werd overstelpt met geluidsfragmenten en video's van snurkgeluiden. ,,Het is natuurlijk een ludieke actie, maar er zit wel degelijk een ernst achter. Er ligt een behoorlijk taboe op snurken. Vraag maar eens aan de mensen om je heen wie er last van heeft. Niemand durft zijn vinger op te steken", weet Tielemans. ,,Mannen komen er nog wel eens voor uit, maar vrouwen schamen zich er echt voor. Het is niet sexy of charmant."

Niet zo gek dus dat een vrouw dit jaar de titel 'Grootste Snurker van het land' op haar naam schrijft. ,,Het is een beetje een vreemde titel, maar ik ben er blij mee. Ik heb een speciale beugel gekregen waardoor ik straks niet meer snurk. We zullen het nog missen, mijn gesnurk, dan moet mijn vriend me een zetje geven om te checken of ik het nog wel doe."

Ook ondervinden hoe hard Sita snurkt? Vanaf 1.00 minuut is de snurkster in bovenstaande video goed te horen.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement