Volledig scherm
© Thinkstock

'Sjoemelsigaret moet uit de schappen verdwijnen'

Nu de Nederlandse overheid nadrukkelijk naar buiten brengt dat sigaretten met kleine luchtgaatjes in het filterpapier schadelijker zijn dan fabrikanten doen vermoeden, wil advocaat Bénédicte Ficq dat de verkoop aan banden wordt gelegd.

Dankzij de luchtgaatjes in de zogenoemde sjoemelsigaret komen minder schadelijke stoffen vrij, zo wijst door fabrikanten gebruikte testapparatuur uit.

Maar die apparatuur houdt er geen rekening houdt mee dat vingers en de lippen de gaatjes dichtknijpen. Sterker, rokers nemen stevigere trekjes om maar genoeg nicotine binnen te krijgen en inhaleren zo juist meer schadelijke stoffen, schrijft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu in een gisteren gepubliceerd verslag.

Aanklacht

Ficq heeft onder meer namens KWF Kankerbestrijding de tabaksindustrie aangeklaagd. De juriste en haar cliënten verwijten de tabaksfabrikanten 'zware mishandeling die de dood tot gevolg heeft' en valsheid in geschrifte, omdat de hoeveelheid teer, koolmonoxide en andere schadelijke stoffen hoger is dan op het pakje staan vermeld. ,,De roker gelooft dat hij minder teer en nicotine inhaleert bij sigaretten met de luchtgaatjes, maar dat is dus niet zo. Toch ligt het product nog gewoon in de schappen.''

Het RIVM gebruikt bij het testen van de sigaretten een methode die overeenkomt met het werkelijke rookgedrag. De ventilatiegaatjes zijn afgedicht en de gebruikte machine inhaleert vaker en dieper dan bij tests die door fabrikanten zijn gebruikt.

In het verslag verwijst de overheidsdienst naar een recente studie waaruit blijkt dat er een verband is tussen het roken van sigaretten met filterventilatie en een specifieke vorm van longkanker, adenocarcinoom. Het ministerie van Volksgezondheid neemt vooralsnog geen maatregelen.