Volledig scherm
© thinkstock

Slimme pleister redt voeten van diabetici

Gemiddeld 1 op 2 diabetespatiënten loopt risico op zenuwschade, meestal in de voeten. Hierdoor blijven wondjes vaak onopgemerkt, wat tot infecties, zweren en zelfs amputaties kan leiden. Dankzij een nieuwe uitvinding kunnen diabetici binnenkort zelfstandig en snel controleren of ze gevaar lopen.

Onderzoekers hebben aan Oxford University de 'Neuropad' getest. Deze slimme pleister moet aan de onderkant van de voeten bevestigd worden. Wanneer de patch van blauw naar roze kleurt, weet de patiënt dat er geen gevaar is.

Neuropathie
De beschadiging van zenuwen in de voeten van diabetici ontstaat door hoge bloedsuikerwaarden. De symptomen zijn onder meer pijn en gevoelloosheid, maar het echte gevaar schuilt er in dat mensen vaak niet merken dat er kleine wondjes zijn. Onbehandeld escaleren ze tot infecties en zweren die moeilijk te genezen zijn omdat diabetes de bloedstroom naar de voeten beperkt. Afstervend weefsel en gangreen dwingen artsen vaak tot een amputatie.

Vroege detectie
Net als bij heel wat andere ziekten, geldt ook hier dat vroege detectie levens, of in dit geval voeten redt. De 'Neuropad' maakt het mogelijk in te schatten of er een verhoogd risico is op zenuwschade, waardoor patiënten ook bewuster aan zelfcontrole kunnen doen.

De slimme pleister is ontwikkeld om zweet te detecteren. Zenuwschade zorgt namelijk niet alleen voor een verminderd gevoel in de voeten, maar verstoort ook de transpiratie. Ongewoon droge huid geldt dan ook als een symptoom. Door een chemische reactie verkleurt de 'Neuropad' wanneer hij blootgesteld wordt aan vocht. De slimme pleister werd getest op 3.000 mensen en is (voorlopig) 86 procent accuraat.

Zelfstandig
Anders dan veel bestaande screeningsmethoden, hoeven diabetespatiënten hiervoor geen specialist te raadplegen. Het enige dat ze moeten doen, is hun sok verwijderen en de voeten even laten wennen aan kamertemperatuur, alvorens ze de pleister aanbrengen. Na tien minuten is het resultaat al zichtbaar.