Volledig scherm
© thinkstock

Sluwe oorzaken van een stinkende adem

Halitose, letterlijk 'akelige lucht', is de wetenschappelijke term voor de stinkende adem die veroorzaakt wordt door bacteriën die woekeren in je mond en tussen je tanden. De sluwe oorzaken van dit lichaamskwaaltje ontdek je hier.

Speeksel is van levensbelang voor het wegspoelen van bacteriën die een slechte adem veroorzaken. Wanneer de productie ervan vermindert, steekt de onaangename geur al snel de kop op. Dit verklaart meteen ook waarom veel mensen bij het ontwaken een vreselijke adem hebben.

Koolhydraten
Wie een koolhydraatarm dieet volgt, belandt in ketose, een verbrandingsproces dat vetten en proteïnen omzet in energie omdat er weinig suikers aanwezig zijn. Dit gaat echter gepaard met de productie van chemicaliën die een slechte geur kunnen achterlaten in je mond. Flossen, tanden poetsen of je tong schrapen zouden hier helaas maar weinig aan veranderen.

Een infectie van de luchtwegen zou wel eens de oorzaak van je slechte adem kunnen zijn. De slijmen uit je neus en sinussen vinden namelijk hun weg naar je keel en mond. Uiteraard gaat deze vlieger ook op voor sinusitis, bronchitis en longontstekingen.

Zwaarlijvigheid
Onderzoek heeft aangetoond dat de darmen van zwaarlijvige mensen extra gevoelig zijn voor bepaalde organismen die een specifiek gas afscheiden dat voor een slechte adem zorgt. Hoewel deze microbe bij gemiddeld 7 op de 10 mensen aanwezig is, zorgt overgewicht voor een verhoogde concentratie ervan.

Open mond
Wie 's nachts door zijn mond ademt, loopt naast het risico op kwijl ook een grotere kans om op te staan met een extra stinkende adem. Mondademhaling saboteert namelijk de productie van speeksel.

Volledig scherm
© thinkstock