Volledig scherm

Spermadonor verzwijgt syndroom van Asperger

Een 30-jarige Rotterdamse spermadonor heeft een erfelijke autistische stoornis en een verleden met depressies verzwegen. De man biedt zichzelf aan op internet en heeft inmiddels ruim 20 kinderen verwekt.

Volledig scherm
©thinkstock

Paul, de spermadonor is volgens de moeders een pathologische leugenaar. 'Hij zei dat hij een goedbetaalde baan heeft en bezig is met schrijven en het maken van een film,' vertelt Saskia, die van hem een donorkind van acht maanden heeft. 'Hij wilde zijn eigen adres niet geven, maar wel dat van zijn moeder.'

De vrouwen zijn met hem in contact gekomen via verschillende internetsites, zoals Verlangennaareenkind.nl en Bam-mam.nl. Twee maanden geleden werd echter het ware gezicht van Paul onthuld. Sindsdien is hij verbannen van de betreffende sites.

Ziekelijke drang
Omdat zaaddonor Paul weigert te stoppen met doneren en zich nog steeds aanbiedt, waarschuwen vrouwen elkaar. Ze spreken van 'een ziekelijke drang' om zo veel mogelijk kinderen te verwekken. Een aantal van de kinderen die door Paul verwekt zijn vertonen inmiddels ook autistische stoornissen.

Malafide donoren
Op internet zijn volgens belangenverenigingen meer malafide donoren actief. Door het grote donorentekort bij de spermabanken zoeken steeds meer vrouwen hun heil op internet.

'Maar de risico's zijn beduidend groter,' zegt Pim Janssens van de Nederlands-Belgische Vereniging voor Kunstmatige Inseminatie. 'Een aantal mannen wil zo veel mogelijk donorkinderen of is alleen uit op seks.'

Lees het volledige artikel in het AD