Volledig scherm
Mieke van Westerloo heeft reuma en diabetes. Een jaarlijkse kuur om de reuma te verlichten, werd opeens niet meer vergoed. Reden voor haar om de zorgverzekeringen eens goed uit te pluizen. © FOTO JACQUELINE DE HAAS

'Staar je niet blind op een paar euro voordeel'

ZorgverzekeringDe premies zijn bekend, het shoppen kan beginnen: wat is de beste zorgverzekering voor u? Voor velen is het zoeken een gruwel, omdat er zoveel varianten en verschillen zijn: in prijs, kwaliteit, in voorwaarden. Het AD duikt de komende weken in de kleine lettertjes van de zorgverzekering. Doe er uw voordeel mee. Vandaag deel 1: de premies zijn bekend. En nu?

Volledig scherm
© AD/MV

Aanpassingen in het basispakket

Aanpassingen in het basispakket

- Psychische hulp voor kinderen verdwijnt uit basispakket.
- Orgaandonoren krijgen reiskostenvergoeding via zorgverzekeraar van de ontvanger van het orgaan.
- De Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT) voor testen op chromosoomafwijkingen tijdens zwangerschap wordt onder voorwaarden vergoed.
- Als proef worden 5 nieuwe behandelingen en 2 geneesmiddelen toegelaten, zoals vaccinaties bij huidkanker en PTED-behandeling bij hernia.
- Soepeler vergoeding van revalidatie na ziekenhuisopname.

Is-ie al op de mat gevallen? De aanbieding van de huidige zorgverzekeraar voor het komend jaar? Het is dé start van het overstapseizoen en de kans te veranderen van zorgverzekeraar. Dat is best een grote puzzel. Alleen al voor de basisverzekering zijn er ruim zeventig varianten. Met de opties voor het eigen risico, aanvullende verzekeringen en tandartsverzekering zijn er meer dan vierduizend varianten. ,,Moet ik dat met mijn 89 jaar nog gaan doen,'' verzuchtte een lezer deze week in een ingezonden brief in de krant. ,,Ik ben niet deskundig, dus waar moet ik me in gaan verdiepen?''

Slim
Het AD gaat in een nieuwe serie de keuzemogelijkheden in de komende 7 weken uitleggen. Om met een geruststelling te beginnen: wie tevreden is met de huidige verzekering kan rustig op de handen blijven zitten. Overstappen is geen plicht, maar het kan wel slim zijn om eens rustig de polis tegen het licht te houden. ,,Mensen steken soms meer tijd in het kiezen van een telefoonabonnement dan in de keuze van hun zorgverzekering,'' zegt directeur Wilma Wind van de patiëntenfederatie NPCF. ,,Kiezen loont, zeker als je je goed oriënteert.''

Ook de overheid, toezichthouders op de zorg en verzekeraars adviseren mensen zich goed te oriënteren. Dat hoeft niet per se bij een andere verzekeraar, ook de huidige polis kan wellicht goedkoper of meer of minder dekken dan gewenst. ,,Kiezen gaat om meer dan de prijs. Laat je niet gek maken door een paar euro's per maand minder. Weet goed welke zorg je wel en niet krijgt,'' zegt Wind.

Volledig scherm
© AD
Quote

Kiezen loont, zeker als je je goed oriënteert

Directeur Wilma Wind, patiëntenfederatie NPCF

Een verstandige keuze maken, begint met het voor uzelf bepalen welke zorg u nodig denkt te hebben: is er een bestaande ziekte of aandoening? Verwacht u komend jaar een ingreep of wilt u gewoon graag zekerheid? Daarna kiest u uit de hoogte van het eigen risico. Kunt u meer zelf betalen in ruil voor een lagere premie? Tot slot is de vraag of u per se naar een specifieke arts, ziekenhuis, specialist of apotheek van uw keuze wilt. ,,Pas als je deze vragen voor jezelf hebt beantwoord, kun je je goed oriënteren,'' zegt Wind. De moeilijkste vraag is ongetwijfeld welke zorg nodig is. Niet alles valt te voorspellen, maar een inschatting maken kan wel. Bijvoorbeeld: of u last heeft van een sportblessure en een fysio nodig heeft. Of heeft u behoefte aan een psycholoog of heeft uw kind een beugel nodig?

De overheid heeft via de basisverzekering zekerheid ingebouwd. Alles wat tot belangrijke basiszorg wordt gerekend, zit in het basispakket. Die verzekering is voor iedereen verplicht en bij iedere verzekeraar hetzelfde. Het gaat bijvoorbeeld om de huisarts, behandelingen in het ziekenhuis, maar ook tandartszorg voor kinderen tot 18 jaar en zorg rond zwangerschap en geboorte. De echt dure, vaak onvoorspelbare zorg is dus sowieso gedekt.

Er zijn drie varianten van de basisverzekering: de naturapolis, de restitutiepolis en de budgetpolis. De naturapolissen zijn het populairst: de rekening van uw arts gaat direct naar de verzekeraar. Dat moet een behandelaar zijn met wie de verzekeringsmaatschappij een contract heeft. Bij huisartsen en ziekenhuizen gaat dat doorgaans goed. De naturapolissen hebben ruime keuzemogelijkheden. Bij bijvoorbeeld fysiotherapie kan dat anders zijn.

Premie
Wie echter naar een behandelaar gaat zonder contract moet een deel zelf betalen, gemiddeld 25 procent van de kosten. Wie dat gedoe niet wil, kan kiezen voor een restitutiepolis. Dan kunt u bij uw eigen behandelaar terecht, maar betaalt u wel een hogere premie en moet u de rekening eerst zelf voorschieten.

Nieuw sinds 2 jaar zijn de budgetpolissen. Het zijn naturapolissen met strengere voorwaarden. In ruil voor een lagere premie - de naam zegt het al - heeft u minder keuzevrijheid: soms kunt u bij slechts een aantal ziekenhuizen terecht, moet u bij één voorgeschreven apotheek uw medicijnen ophalen of verloopt alle communicatie met de verzekeraar via internet.

Door deze verschillen lopen de premies van basispolissen uiteen van ongeveer 90 tot 110 euro per maand. Dat zijn kale bedragen. Door verzekeringen via een collectief af te sluiten zijn er kortingen te krijgen. Dat kan via de werkgever, sportvereniging, consumentenverenigingen of ouderenbonden en vakbonden. Ook afsluiten via een vergelijker levert voordeel op. Duidelijk is wel dat verreweg de meeste polissen duurder zijn dan vorig jaar, gemiddeld 5 procent.

,,Dat komt onder meer omdat de zorgkosten verder stijgen als gevolg van vergrijzing en technologische ontwikkelingen. Bovendien zijn verzekeraars ook verantwoordelijk geworden voor een deel van de wijkverpleegkunde en langdurige zorg,'' vertelt directeur Ruud Martens van vergelijkingssite Independer. Hij verwacht dat de stijging de komende jaren aanhoudt.

Volledig scherm
Mieke van Westerloo 68). © FOTO JACQUELINE DE HAAS

Oppassen
Ook veel aanvullende pakketten worden duurder. Zo'n 80 procent van de Nederlanders kiest voor zo'n extra verzekering. Ook hier geldt: welke zorg denkt u nodig te hebben? Juist door aanvullende verzekeringen kan de uiteindelijke maandpremie flink oplopen. Goed oppassen dus. ,,Kijk naar het totale pakket en staar je niet blind op een paar euro voordeel in de basisverzekering,'' zegt daarom Frank Elion van VGZ. Zorgverzekeraar Menzis maant eveneens tot rust: ,,Laat je niet gek maken. Sommige partijen zaaien graag onrust, daar hebben ze belang bij. Maak uw eigen keuze!,'' meent woordvoerder Michael Verheul.

De komende weken probeert het AD deze onrust weg te nemen. De aanvullende verzekeringen, het eigen risico als de budgetpolissen komende in volgende afleveringen uitgebreid aan bod.

Lees meer in het dossier Zorgvergelijker