Volledig scherm
PREMIUM
© Marco Okhuizen

Stef Bos verloor beste vriendin na psychose

InterviewZanger Stef Bos (56) raakte zijn beste vriendin kwijt aan de gevolgen van een psychose. Met het muzikale standbeeld Sneeuw eert hij haar maandag tijdens het depressiegala. ,,Door die ingrijpende ervaring kijk ik anders naar het leven.''

Quote

Mensen wisten tot nu toe niet wat erachter schuil ging, en het draait om een mastodont van een onderwerp

Stef Bos

Iedereen kent Stef Bos van de ontroerende ode Papa. Maar er is nog een nummer dat hem na aan het hart ligt: Sneeuw. Bos noemt de breekbare ballad misschien wel zijn beste song, toch prijkt het lied zelden op zijn setlist. Te moeilijk. Te zwaar. ,,En vaak voelt het ongepast om Sneeuw klakkeloos in een voorstelling te spelen. Want mensen wisten tot nu toe niet wat erachter schuil ging. En het draait om een mastodont van een onderwerp'', aldus de zanger die het heftigste gesprek uit zijn leven verwerkte in de tekst.

Dat moment maakte zo'n indruk op hem, dat Stef Bos 19 jaar later nog de exacte details kan reproduceren. Het is een mooie lenteavond, als even voor tien uur 's avonds de telefoon in zijn Antwerpse appartement gaat. Zijn beste vriendin Maria, die hij sinds 1984 kent van de toneelschool, wil langskomen om iets te bespreken. Bos antwoordt gezellig en zet de glazen op de keukentafel in afwachting van zijn bezoek.