Volledig scherm
PREMIUM
Stine Jensen (47) schrijft (kinder)boeken en essays. Vorig jaar presenteerde ze de serie Stine zoekt sterren op tv. © vpro

Stine Jensen kreeg een psychose tijdens yogaweek (en schreef er een boek over)

Drie uur per nacht slapen, uren mediteren, een hele dag teren op een paar appelschijfjes met notenpasta en kilometers lang geblinddoekt door een bos lopen. Na een traumatische ervaring tijdens een yogaweek schreef filosoof Stine Jensen een boek over de verleidingen en gevaren van spiritualiteit. Wat mag een goeroe wel en niet doen?

Stine Jensen wist dat ze uit haar comfortzone zou moeten komen tijdens de Kundalini-week in Frankrijk, maar hier werden de yogaprincipes wel heel ver doorgedreven. Toch probeerde ze haar weerstand te laten varen en zich over te geven aan het programma. 

  1. Waarom zeggen alle psychiaters ‘ja’ tegen mdma?
    Video

    Waarom zeggen alle psychia­ters ‘ja’ tegen mdma?

    Mdma is al jaren de populairste partydrug in Nederland. Ondanks dat het op de opiumlijst staat, zien wetenschappers ook de medische potentie. De positieve effecten van mdma - het maakt je socialer en minder geremd - zouden namelijk ook kunnen helpen bij de behandeling van psychiatrische stoornissen. Psychofarmacoloog Kim Kuypers (Universiteit Maastricht) onderzoekt dit. ,,De sociale effecten van mdma zou de gesprekken tussen patiënt en psychiater ten goede kunnen komen.”