Volledig scherm
© Thinkstock

'Stof in zonnebrandcrème verhoogt risico op kanker'

Zonnebrandcrème beschermt onze huid tegen kanker wordt ons verteld. Echter hebben wetenschappers nu ontdekt dat één van de bestanddelen in zonnebrandcrème juist de kans op huidkanker verhoogt.

Volgens wetenschappers van de Missouri University ondergaat het ingrediënt 'zinkoxide' een chemische reactie zodra dit aan de zon wordt blootgesteld. En die reactie zorgt ervoor dat er onstabiele moleculen, vrije radicalen genoemd, vrijkomen.

Cellen aangetast
'Zinkoxide kan vrije radicalen laten vrijkomen als het in aanraking komt met UV-stralen', bevestigt onderzoeksleider dr. Yinfa Ma. 'Daardoor kunnen cellen worden beschadigd, maar ook het DNA in die cellen kan worden aangetast. En dat verhoogt het risico op huidkanker.'

Bovendien geldt: hoe langer de zinkoxide blootgesteld wordt aan de zon, hoe hoger de kans is op mogelijke schade.

Blijven smeren
De onderzoekers waarschuwen echter dat dit niet betekent dat we vanaf nu geen zonnebrandcrème meer moeten gebruiken. Het onderzoek is voorlopig nog te vaag om echte conclusies uit te trekken over de veiligheid of het gevaar van zinkoxide. 'Ik raad iedereen aan om zonnebrandcrème te blijven gebruiken. Dat is nog altijd beter dan helemaal geen bescherming', zegt Ma.

Veilig genieten
Dat bevestigt ook dr. Kat Arney van het Britse Cancer Research, omdat de studie volgens haar geen zekerheden biedt. 'Wat we echter wel zeker weten, is dat verbranden het risico op huidkanker sterk verhoogt. Zo kan een pijnlijke zonnebrand om de twee jaar het risico op een kwaadaardig melanoom, de gevaarlijkste vorm van huidkanker, verdrievoudigen.'

'De beste manier om veilig van de zon te genieten is nog altijd door je lichaam te bedekken met kleding en tijd door te brengen in de schaduw, vooral tussen 11.00 en 15.00 uur. Daarnaast raden we ook het gebruik van zonnebrandcrème met minstens factor 15 aan', aldus dr. Arney.