Stofje in zonnebrandcrème kan indirect bijdragen aan ontwikkeling kanker
De naam klinkt vrolijk - er zit tenslotte 'zon' in - maar op internet staan de wildste verhalen over oxybenzon. De stof zou kankerverwekkend zijn en schadelijk voor zeedieren. Het UV-filter is een belangrijk bestanddeel in veel zonnebrandcrèmes en andere cosmetica.
,,Het is geen kankerverwekkend middel", zegt VU-hoogleraar Milieuchemie en Toxicologie Jacob de Boer meteen. Maar om het nu naar hartenlust op je huid te smeren... ,,Je kunt beter een zonnebrandcrème kiezen waar het niet in zit."
Je kunt beter een zonnebrandcrème kiezen waar het niet in zit
Hiermee lijkt De Boer de wildwestverhalen die op internet de ronde doen over het stofje, dat ook wel Benzofenon-3 wordt genoemd, enig gelijk te geven. ,,Oxybenzon werkt de antioxidanten in ons lichaam tegen. Die beschermen ons en die hebben we dus nodig. Doordat het ingrediënt ze tegenwerkt, kán het indirect bijdragen aan de ontwikkeling van kanker."
Ook dermatoloog M.D. Njoo is allesbehalve gecharmeerd van de stof. ,,Je hebt twee soorten filters: chemische en minerale. Oxybenzon is van de eerste categorie, wat betekent dat het een stof is die de huid in gaat. Hoewel er nog geen zekerheid is over de werking op mensen, is bij tests op ratten duidelijk dat het de geslachtshormonen en schildklierhormonen verstoort. Ook veroorzaakt de stof jeuk en eczeem."
Het middel wordt ook in verband gebracht met milieuschade: koraal zou afsterven en vissen zouden worden vergiftigd door oxybenzon. De crèmes lossen op in de zee als mensen zwemmen, of komen via het afvoerputje in het riool terecht. Toch is ook hier het verband nog niet onomstotelijk bewezen. Ondanks dat er voor mens en milieu nog geen uitgesproken negatief effect is ontdekt, raadt Njoo zijn cliënten oxybenzon af. ,,Waar rook is, is vuur."
Advies
Zonnebrandloos de zomer door is zeker niet de oplossing. ,,Eén ding is duidelijk: je móet je insmeren als je de zon in gaat. Daar is geen discussie over mogelijk", stelt De Boer. Dat telt nog eens extra bij hogere zonkracht. Zowel De Boer als Njoo adviseren mensen dan ook zonnebrandcrèmes te gebruiken zonder oxybenzon.
Je kunt je afvragen hoe goed een product beschermt als het meteen na het opbrengen verdwenen lijkt
Njoo: ,,Kijk naar middelen met minerale filters zoals zinkoxide of titaniumdioxide. Die trekken niet of nauwelijks de huid in, maar liggen erop. Ze zijn minder populair omdat ze een witte waas achterlaten. Dat is jammer, want het feit dat je ze ziet en voelt zitten, maakt ze juist veiliger. Je kunt je immers afvragen hoe goed een product beschermt als het meteen na het opbrengen verdwenen lijkt, zoals een doorzichtige spray."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Getest: Dit is de beste vrijstaande vaatwasser
Wat is de beste vrijstaande vaatwasser? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUM5
In de Wijkkliniek krijgen ouderen ziekenhuiszorg én werken ze aan terugkeer naar huis
Ouderen die in het Amsterdam UMC op de spoedeisende hulp belanden, worden veelal overgebracht naar de Wijkkliniek: een speciale ziekenhuisafdeling in het verpleeghuis. Dat scheelt de ziekenhuizen honderden opnames per jaar en is bovenal beter voor de gezondheid van de patiënten. -
12
Skivakantie: hier zijn winterbanden en sneeuwkettingen verplicht
Heel wat Nederlanders gaan binnenkort weer met de auto op skivakantie. Maar hoe zit het met de verplichting tot winterbanden? En hoe bevestig je sneeuwkettingen? Dit zijn de belangrijkste regels. -
PREMIUM
Ernst Daniël Smid over zijn parkinson: ‘Zal het moeten accepteren, bevriend raken met de vijand’
Ernst Daniël Smid vond zichzelf na de diagnose parkinson lange tijd enorm zielig. Maar hé, hij is er nog. De mens, niet alleen de patiënt. Die les maakte in het theater zo veel los dat er nu ook een film is. -
Rijstevlaai en soezen: dit kan iedere beginnende thuisbakker maken
Iedereen is gek op zoetigheid. Natuurlijk kan je hiervoor naar de bakker bij jou om de hoek gaan, maar veel bakrecepten kun je heel makkelijk zelf maken. Twee patissiers geven inspiratie voor de makkelijkste bakrecepten waar iedereen mee aan de slag kan.
-
PREMIUM
Sorry, de brug stond open: we verzinnen twee keer per dag smoesjes
‘De hond heeft mijn huiswerk opgegeten.’ Of nog zo’n klassieker: ‘Schat, nu niet, ik heb hoofdpijn.’ Smoesjes bedenken we allemaal. Tegelijkertijd balen we als we merken dat iemand tegen ons liegt. Dus eerlijk, waarom doen we het dan? -
-
-
PREMIUM
Sandra verzorgt mensen met kanker: ‘Je kunt het laatste stukje van hun leven mooi maken’
Het werken met ernstig zieke en stervende patiënten kan zwaar zijn. Maar oncologisch verpleegkundigen vinden hun werk vooral bijzonder en dankbaar. Drie portretten van zorgmedewerkers die zich dagelijks met hart en ziel inzetten voor kankerpatiënten. -
Onderzoek: relatie tussen alcohol en kanker bij niet veel mensen bekend
Veel Nederlanders weten niet dat alcohol een belangrijke oorzaak van kanker is, concludeert het Trimbos-instituut in nieuw onderzoek. Slechts 37 procent van de 6000 mensen die het instituut liet ondervragen over hun kennis van alcoholschade legt die relatie. Nog geen derde van de ondervraagden weet dat het drinken van een glas alcohol per dag de kans op borstkanker vergroot.