Volledig scherm
In Canada is een interactieve stoppen-met-roken-methode effectiever gebleken om jongvolwassenen te ondersteunen. © thinkstock

Stoppen met roken lukt twee keer zo vaak met sociale media

Jongvolwassenen (19 tot 29 jaar) die tijdens het stoppen met roken ondersteuning krijgen via een website en sociale media slagen twee keer zo vaak in hun poging als rokers die de stoppen-met-roken-hulplijn konden bellen. Dat blijkt uit Canadees onderzoek.

De meeste Canadese rokers zijn tussen de 19 en 29 jaar. Zij maken nauwelijks gebruik van de beschikbare stopservices. Daarom ontwikkelden onderzoekers het interactieve online platform 'Break It Off' en een app. Met het voorlichtingsmateriaal van de website konden rokers aan de slag, om vervolgens hun ervaringen op video te delen met anderen. Gebruikers konden via de website tevens hun stopstatus delen op Facebook. De gratis app moest gebruikers bijstaan op de moeilijke momenten.    

Proefpersonen werden drie maanden gevolgd. Met het Break It Off-programma lukte het 32 procent van de rokers om tenminste dertig dagen geen sigaret op te steken. Dat lukte maar 14 procent van de rokers die van de telefonische hulplijn afhankelijk waren.  

Vanwege het succes is de subsidie voor de Break It Off-campagne met vijf jaar verlengd.