Volledig scherm
Gezinsfoto: Margreet en Gebert met hun dochter Fleur en zoon Naud © Margreet Alkemade

Tepeltattoo is finishing touch voor ex-borstkankerpatiënte

Margreet Alkemade (40) uit Hazerswoude-dorp verloor door kanker haar borsten beurtelings aan het mes en haar korte coupe tot twee keer toe aan chemokuren. Na vier intense jaren revalideren, heeft ze weer haar en borstprotheses. Maar ze heeft het hoofdstuk borstkanker pas kunnen afsluiten toen huidtherapeut Ellen Kuijper afgelopen zomer de laatste hand legde aan de tepeltatoeages. In het kader van 'borstkankermaand' oktober spraken we met de ex-patiënte over de finishing touch van haar tepeltatoeages. ,,Nu voel ik me weer vrouw.''

Tepeltatoeage

Hoe gaat dat, een tepeltatoeage laten zetten?
1. De dokter verwijst je door naar een huidtherapeut die gespecialiseerd is in dermatografie. Zij of hij heeft een opleiding gevolgd voor het zetten van medische tatoeages (bijvoorbeeld om een litteken te camoufleren, lipcontouren te herstellen of een tepel te tatoeëren)
2. De huidtherapeut houdt een kennismakingsgesprek. De medische voorgeschiedenis wordt doorgenomen (medicijnen, allergieën).
3. Samen met de huidtherapeut wordt de kleur van de tepel gekozen. Met een kwastje brengt de therapeut ‘test-tepels’ aan, zodat je in de spiegel kan zien hoe het eruit ziet.
4. Vervolgens worden de vorm, grootte en de plaats van de tatoeage bepaald. Een tepel is meestal niet precies rond en de grootte en positie verschillen.
5. Dan wordt de tatoeage gezet. Dat duurt per tepel 15 tot 20 minuten. Daarna moet je twee weken rustig aan doen.
6. Na zes weken is het eindresultaat van de behandeling goed te beoordelen. Soms is meer dan één poging nodig voor het gewenste resultaat.

Volledig scherm
Het zetten van een tatoeage. De borst op de foto is niet van Margreet Alkemade. De vrouw op de foto heeft toestemming verleend voor het gebruik van de foto. © Mediskin Leiden

BRCA

BRCA 1 en BRCA 2
BRCA 1 en BRCA 2 zijn genen die iedereen heeft. Ze dragen bij aan het repareren van DNA-schade en het opruimen van beschadigde cellen. Zo helpen ze om kanker te voorkomen.

Bij sommige mensen leidt een afwijking in het gen ertoe dat DNA-schade niet meer goed wordt hersteld. Zij hebben daardoor een grotere kans om kanker te ontwikkelen.

Zowel mannen als vrouwen kunnen een afwijkend gen hebben en aan hun kinderen doorgeven. Elk kind heeft dan 50 procent kans om de aanleg te erven.

Quote

Ik heb twee jonge kinderen en wil onbezorgd met ze naar het zwembad kunnen

Margreet Alkemade
Quote

Ik sta steeds versteld van de kracht van de vrouwen die ik behandel

Ellen Kuijper, huidtherapeut
Quote

Het is een lot uit de loterij als je geen borstkanker krijgt

Dokter tegen Margreet

Margreet is een sportieve vrouw die midden in het leven staat. Met haar man Gerbert (42) heeft ze twee kinderen, dochter Fleur (5) en zoon Naud (3). In het dagelijks leven verzorgt zij de bloemen voor evenementen in allerlei soorten en maten en hij runt een boerenbedrijf. Ze beseft dat het leven er heel anders uit had kunnen zien, maar wil daar op deze dag niet lang bij stilstaan.

Verwerking
 
Margreet laat in de behandelkamer van huidkliniek Mediskin in Leiden trots het resultaat zien van de eerste tatoeagesessie. Het gaat vandaag om kleine details, maar dan is het af. Jarenlang liep ze met een losse prothesevulling in haar bh of bikini rond, maar dat hoeft niet meer. ,,Ik voel me weer vrouwelijk.'' Ellen Kuijper bekijkt de tatoeage door een vergrootglas. Op een paar plekken is het pigment nog niet goed in de huid doorgedrongen. ,,Het is net een schilderijtje'', zegt Kuijper. De huid is haar canvas.

De tatoeëernaald zoemt zachtjes boven de radio uit. Margreet heeft niet overal gevoel in haar borst, maar zo nu en dan voelt ze de scherpe speldenprikjes. Ze heeft het er grif voor over. ,,Ik heb twee jonge kinderen en wil onbezorgd met ze naar het zwembad kunnen.'' Fleur en Naud hadden met het mooie weer al vaker aangedrongen op een bezoek aan het zwembad, binnenkort kan ook Margreet mee het water in.

Kuijper zet al bijna twintig jaar medische tatoeages. Tegenwoordig voornamelijk tepels. Ze staat met haar behandeling aan het eind van de revalidatie van borstkankerpatiënten. ,,Iedereen heeft een bijzonder verhaal. Ik sta steeds versteld van de kracht van de vrouwen die ik behandel.'' Volgens Kuijper is het voor veel vrouwen het laatste stukje verwerking. Dat geldt ook voor Margreet. Toen de tatoeage gezet werd besefte ze pas wat voor klap ze gehad heeft.

Knobbeltje
Ze herinnert zich de dag dat alles anders werd nog goed. Ze ging eind oktober 2011 nietsvermoedend voor een routinecontrole naar het Leids Universitair Medisch Centrum. Ze stond daar onder verscherpt toezicht, omdat ze draagster is van een afwijkend BRCA1-borstkankergen. Een familiekwaal van moeders kant.

Ze wist dat ze extra alert moest zijn. ,,Het is een lot uit de loterij als je geen borstkanker krijgt'', had de dokter tegen haar gezegd. ,,Maar ik was pas 36 en voelde me prima. Ik was er nog helemaal niet mee bezig''. Op de scans die een half jaar eerder waren gemaakt, was bovendien niets te zien geweest. De dokter voelde toch een knobbeltje in haar rechterborst.

Twee dagen later werd tijdens echo-onderzoek met een naald in het knobbeltje geprikt om te onderzoeken of de cellen goed- of kwaadaardig waren. 's Middags belde de dokter haar al op om te vertellen dat het mis was. Er moest opnieuw een scan gemaakt worden.

P.ink

P.ink – Personal Ink
Tattoo-club P.ink (Personal Ink) zet bij vrouwen die borstkanker overleefden elke gewenste tatoeage. Ellen Kuijper waarschuwt dat vrouwen zich bewust moeten zijn van het risico op een infectie. ,,Niet alle tattooshops houden zich aan de hygiënevoorschriften.

Als de infectie naar binnen slaat moeten de protheses eruit en kun je helemaal opnieuw beginnen.’’ Dat geldt volgens haar nog meer voor vrouwen waarbij lymfeklieren zijn weggehaald. Lymfeklieren spelen een belangrijke rol bij de afweer.

Ook waarschuwt ze voor het rode pigment waarvan bekend is dat mensen daar soms heftige overgevoeligheidsreacties van krijgen.

Quote

Aan dat soort onderzoek heb ik mijn zoon te danken

Margreet Alkemade
Quote

Ik wilde Alpe d'Huzes per se doen. Wat was het een bijzondere dag

Margreet Alkemade
Volledig scherm
Benodigdheden voor het zetten van een tepeltatoeage. © Mediskin Leiden

Zwanger 
Of ze zwanger kon zijn? Een standaardvraag voor zo'n scan. Misschien. Ze deed een zwangerschapstest en die bleek negatief. Had ze een kinderwens? Want dan moest ze vóór de chemokuren haar eicellen veilig stellen. Margreet en Gerbert wilden wel graag een broertje of zusje voor hun dochtertje Fleur, dus werd een afspraak gemaakt bij een vruchtbaarheidsarts. Die ontdekte dat ze toch zwanger was. 

De dokters stelden alles in het werk om de zwangerschap te behouden. Een korte borstoperatie, chemokuren in twee etappes en regelmatige controles. Zes weken voor de uitgerekende datum werd Naud geboren. ,,We hebben bijna negen maanden in onzekerheid gezeten, maar het is gelukkig goed gekomen. Het is een levendige beer van een vent'', zegt Margreet opgelucht. 

Alpe d'Huzes 
Margreet is een geboren sportmens. Ze reed schaatsmarathons in de schaduw van Gretha Smit. Ze finishte in 1997 als achttiende vrouw bij de Elfstedentocht. Tijdens haar revalidatieperiode hoorde ze dat Alpe d'Huzes-geld onderzoek naar chemokuren en zwangerschap mogelijk had gemaakt. ,,Aan dat soort onderzoek heb ik mijn zoon te danken. Wij zijn daar zo door geholpen.'' Ze nam zich voor om aan de actie mee te doen zodra haar gezondheid het toeliet.  

Op 4 juni 2015, nota bene haar 40ste verjaardag, was het zover. Met de 'Alkemade Crew' fietste ze al 15.000 euro bij elkaar. Tot oktober kan er gedoneerd worden.  ,,Ik wilde het per se doen. Wat was het een bijzondere dag.''

Volledig scherm
De Alkemade Crew fietste 15.000 euro bij elkaar voor onderzoek naar alvleesklierkanker © Margreet Alkemade

Borstkanker in cijfers

- 1 op de 7 vrouwen krijgt borstkanker

- Jaarlijks wordt bij ongeveer 16.000 mensen borstkanker vastgesteld (dat cijfer is inclusief voorstadium van borstkanker)

- Van de 16.000 betreft het ongeveer 87 mannen

- Het aantal borstkanker diagnoses zal de komende jaren stijgen, naar schatting tot ruim 20.000 in 2020

- In Nederland zijn er meer dan 150.000 mensen die borstkanker hebben (gehad)

- Bijna een kwart van de borstkankerpatiënten is jonger dan 50 jaar

- De meerderheid van de patiënten is tussen de 50 en 75 jaar

- 85% van de patiënten is 5 jaar na de diagnose nog in leven

- Na 10 jaar is 77% van de patiënten nog in leven

- De overlevingskans van borstkanker is de afgelopen jaren gestegen met 1% per jaar

- Borstkanker is doodsoorzaak nummer 1 voor vrouwen tussen de 35 en 55 jaar

- Er overlijden jaarlijks ruim 3.200 mensen aan borstkanker, dat komt neer op bijna 9 mensen per dag

Bron: www.pinkribbon.nl