Volledig scherm
© Thinkstock

Toch geen snelle doorstart van grootste keten van abortusklinieken

Een snelle doorstart van de abortusklinieken van de failliete stichting CASA, in Nederland verantwoordelijk voor de helft van alle 31.000 abortussen die per jaar worden uitgevoerd, zit er toch niet in. Dat schrijft minister Bruno Bruins (Volksgezondheid) in een brief aan de Tweede Kamer. De curator van de grootste keten van abortusklinieken noemde een doorstart per 1 december eerder nog ,,waarschijnlijk''.

Volgens Bruins is de oplossing die curator Marc Udink voor ogen had op het laatste moment toch afgeketst. De minister werd daarvan vrijdag op de hoogte gesteld.
,,De doorstart is vrijdag mislukt. De koper kreeg de financiering niet rond bij de bank'', laat Udink weten. De curator is echter weer in onderhandeling met een nieuwe koper en is 'optimistisch' dat het deze keer wel zal lukken. ,,Dat zal voor het eind van de week duidelijk worden'', aldus Udink.

Financiële malaise

De landelijk opererende abortusorganisatie CASA Klinieken werd op 8 november  door de rechtbank van Den Haag failliet verklaardDe faillissementsverklaring volgde op financiële problemen die in augustus van dit jaar aan het licht kwamen. Toen werd de koepelorganisatie waar de klinieken onder vielen, namelijk CASA Nederland, en de afdeling Medical failliet verklaard in de hoop dat de klinieken gered konden worden. De ongeveer 150 mensen die werkzaam waren in de klinieken verloren hun baan en moesten opnieuw worden aangenomen.

Daarnaast liep er een fraudezaak bij CASA Klinieken. De stichting zou in 2015 hebben gesjoemeld met subsidies. Casa zou 100 euro per behandeling extra hebben ontvangen, bijna 6 miljoen euro in totaal. De afgelopen tijd werden er steeds meer financiële claims gedaan, onder meer door zorgverzekeraars, en liep het schuldbedrag van de stichting steeds verder op tot meerdere miljoenen euro.

Continuïteit

Minister Bruins benadrukt dat de klinieken op de korte termijn abortussen blijven uitvoeren. ,,Ik beraad me nu op mogelijkheden om de continuïteit ook voor de middellange en lange termijn veilig te stellen.''

Van de 31.000 abortussen die jaarlijks in Nederland plaatsvinden, voert CASA ongeveer de helft uit. De stichting was met zeven van de zeventien abortusklinieken de grootste keten van Nederland. CASA biedt informatie en hulp op het gebied van ongewenste zwangerschappen en zwangerschapsafbreking. Door de financiële problemen besloot de stichting eerder dit jaar alleen nog op de locaties in Amsterdam, Rotterdam en Maastricht behandelingen uit te voeren. Dat was in Leiden, Den Haag, Houten en Goes niet meer mogelijk.