Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

'Toegevoegde suiker in ruim de helft van het supermarkteten'

Aan meer dan de helft van alle etenswaren in de supermarkt wordt suiker toegevoegd. Dat blijkt uit onderzoek van voedselwaakhond foodwatch. Bij de bewerkte voedingsmiddelen uit de fabriek, zoals pindakaas, geconserveerde vis, beleg en brood, is dit zelfs meer dan twee derde.

Quote

Gezonde, verse, onbewerkte producten zijn ver in de minderheid

De organisatie onderzocht meer dan 650 producten van Albert Heijn, Jumbo en Lidl. De conclusie: de winkelschappen liggen vol mierzoet eten. ,,En dan hebben we het niet alleen over de snoep, koek en snacks. Ook aan groenteconserven, maaltijdssalades, vleeswaren, beschuit, hartige sauzen, brood en vele andere producten worden suikers toegevoegd."

Volgens foodwatch komt er nagenoeg niets terecht van de toezeggingen van de voedingsindustrie om suiker, vet en zout in etenswaren te verminderen. ,,Gezonde, verse, onbewerkte producten zijn ver in de minderheid. Dit is het resultaat van slap kabinetsbeleid en geloof in zelfregulering van de voedingsindustrie", stelt de organisatie op de website.

Uit blik

Foodwatch stelde eerder al vast dat aan bijna de helft van de groenten in pot of blik suiker wordt toegevoegd. De overdaad aan suikers leidt tot allerlei gezondheidsproblemen als obesitas, hart- en vaatzieken en diabetes type 2. Zo komen er in Nederland wekelijks 1200 mensen met suikerziekte bij.