Volledig scherm
© ANP XTRA

Topsalarissen in de zorg opnieuw gestegen

Terwijl duizenden medewerkers in de ouderen- en thuiszorg worden ontslagen of moeten inleveren, krijgen hun bazen opslag. Ondanks politieke en maatschappelijke druk om topsalarissen te matigen, strijken de bestuurders tonnen op. Dit blijkt uit onderzoek van vakbond FNV naar ruim 500 jaarverslagen.

Volledig scherm
© anp

De thuiszorgtak van Zorgpartners Friesland draaide in 2014 verlies en trof voorbereidingen om vijftig tot honderd diëtisten, logopedisten en fysiotherapeuten de wacht aan te zeggen. Toch liet bestuursvoorzitter Wander Blaauw zich een loonsverhoging van 3000 euro uitkeren. Hij toucheerde vorig jaar 392.928 euro. Daarmee staat hij op nummer één in de Actiz Top 50, de jaarlijkse lijst van grootverdieners in de ouderen- en thuiszorg van vakbond FNV.

Inleveren
Hij is niet de enige Friese bestuurder die goed boert, terwijl de werkvloer moet inleveren. Zo streek Erik Kuik, bestuursvoorzitter van Zorggroep Alliade in Heerenveen, vorig jaar 271.080 euro op (daarmee nummer 8 in de Top 50). Dat is ruim 15.000 euro meer dan het jaar ervoor. Tegelijkertijd kregen bijna tweehonderd medewerkers ontslag.

Thebe Thuiszorg in Brabant zette door een faillissement 2000 mensen op straat. Bestuurder Rob Stam kreeg 224.195 euro, 6000 euro meer dan in 2013.

Meer dan Rutte
Vorig jaar verdienden 152 zorg­bestuurders meer dan de premier. Hoewel de Wet normering topinkomens uit 2013 bepaalt dat bestuurders niet meer dan de premier mogen verdienen (178.000 euro), maken veel bestuurders nog gebruik van een overgangsregeling.

Lees vandaag in het AD: Bijna 200 ontslagen, maar wel 15.000 euro opslag

  1. Ongelooflijk: 1,9 miljoen voor medicijn zieke Jayme (1) is binnen! ‘We zijn zo dankbaar’
    Update/video

    Ongeloof­lijk: 1,9 miljoen voor medicijn zieke Jayme (1) is binnen! ‘We zijn zo dankbaar’

    De benodigde 1,9 miljoen om de zieke Jayme van Pelt (1) te helpen, is sinds vanochtend binnen. Het jochie lijdt aan de dodelijke spierziekte SMA type 1, waarbij zijn spieren langzaam uitvallen. Met het geld voor het duurste medicijn ter wereld kan Jayme eindelijk worden behandeld. Dit moet voorkomen dat hij overlijdt. ,,We zijn zo dankbaar’’, reageren oma Ellen van Pelt en de andere leden van Team Jayme.