Volledig scherm
Een implantaat © Wikimedia Commons

Transgender met cup AA krijgt borsten toch niet vergoed

Zorgminister Schippers vergoedt vanaf 2017 enkel een implantaat voor vrouwen zonder borstgroei. Transgender vrouwen vallen tot hun woede buiten de boot.

Quote

In de praktijk zal het aantal dat voor vergoeding in aanmerking komt, nihil zijn

COC

Het leek zulk mooi nieuws: de borstprothese zou voor vrouwen zonder borstgroei en transgender vrouwen snel in het basispakket komen.

Maar de realiteit is weerbarstiger. De vergoeding geldt volgens een brief van minister Schippers alleen voor man-vrouw transgenders die geen ontwikkeling van de borsten doormaken. Door de hormoontherapie bij een geslachtsverandering ontstaat bijna altijd wat borstvorming, maar dat blijft in de praktijk beperkt tot cupmaat AA. Wie meer wenst dan de hormonen bewerkstelligen moet zelf duizenden euro's op tafel leggen voor een grotere boezem.

Het COC en de patiëntenorganisaties protesteren. In een brief aan de Tweede Kamer, die vandaag met de minister van VWS vergadert over het zorgpakket, schrijven ze: ,,Het voorstel heeft niets te bieden voor transgender vrouwen. In de praktijk zal het aantal dat voor vergoeding in aanmerking komt, nihil zijn."

Eerlijk
De ingeperkte vergoeding voor transgenders is een voorstel van zorgverzekeraars en plastisch chirurgen. Het Zorginstituut vindt de maatregel wél eerlijk en adviseert de minister om dit te volgen: als gewone vrouwen met cup A geen vergroting cadeau krijgen, dan transvrouwen ook niet.

Transgender Eveline van den Boom, voorzitter van patiëntenorganisatie Transvisie, denkt er anders over: ,,Een borstvergroting is een onlosmakelijk onderdeel van de totale transitie. Als je een sauna binnenloopt, mag niemand eraan twijfelen dat je een vrouw bent." Het gaat om ruim honderd mannen per jaar. Volgens de briefschrijvers kost de vergoeding 'slechts' 250.000 euro op jaarbasis.

Beslissing
PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester vindt het gek dat vrouwen die man worden wél een penis vergoed krijgen, terwijl andersom een paar borsten ingewikkeld is. Ze wil van de minister weten of de arts uiteindelijk de beslissing neemt. Ook de SP steunt de transgenders: ,,Het gaat niet om iemand mooi maken, maar iemand heel maken."