Volledig scherm
Tropenarts Florien Oudenaarden geeft in een tentenkamp van Artsen zonder Grenzen in Zwolle uitleg over haar werk. © Frans Paalman

'Tropenarts dreigt te verdwijnen nu steeds meer ziekenhuizen met opleiding stoppen'

De arts internationale gezondheidszorg, voorheen bekend als tropenarts, dreigt te verdwijnen. Vijf van de 24 ziekenhuizen waar de artsen hun opleiding volgen, stopten al met de begeleiding omdat zij geen geld ontvangen van de overheid, schrijft Trouw.

De opleiding tot arts internationale gezondheidszorg en tropengeneeskunde bestaat pas een paar jaar en is de opvolger van de beter bekende tropenarts, waarvan de opleiding professioneler moest en de kwaliteit omhoog. In 2012 kreeg de arts internationale gezondheidszorg een officiële erkenning van artsenfederatie KNMG.

De ziekenhuizen wilden de tropenarts nieuwe stijl best nog even betalen, omdat zij er vanuit gingen dat de overheid na de erkenning door de KNMG met geld over de brug zou komen. Het gaat niet over een groot bedrag, vinden de verontruste artsen: 6 miljoen euro per jaar.

Maar de toenmalige minister van volksgezondheid Edith Schippers besloot in 2015 anders. Zij wilde geen financiering geven omdat de artsen internationale gezondheidszorg te weinig bijdragen aan de verzekerde gezondheidszorg in Nederland. Dat besluit werkt nu door in de ziekenhuizen.

  1. Ook coronavirus in Australië, drie gevallen in Frankrijk
    Dodental gestegen naar 41

    Ook coronavi­rus in Australië, drie gevallen in Frankrijk

    In Frankrijk zijn drie gevallen van het besmettelijke coronavirus opgedoken: twee in Parijs en één in Bordeaux. Dat meldt de Franse minister van Volksgezondheid. Volgens Agnès Buzyn zijn het de eerste gevallen die bekend zijn in Europa. Twee van de drie patiënten zijn familie van elkaar. Een van de patiënten, een 48-jarige man met Chinese roots, is opgenomen in een ziekenhuis in Bordeaux. Een artsendienst meldt via Facebook dat de man heeft verklaard op reis te zijn geweest naar China en via Nederland is teruggereisd. Iets wat het RIVM heeft uitgezocht en ontkent. Ook in Australië is inmiddels één besmetting vastgesteld, in Maleisië zijn drie gevallen geconstateerd.