Volledig scherm

TSN: Overnameplan Buurtzorg het beste

UpdateMaandag wordt een definitief aanbod van Buurtzorg voor de overname van TSN Thuiszorg aan de gemeenten verstuurd. Gemeenten hebben vervolgens twee weken de tijd hierop te reageren. Dat zeggen de bewindvoerders van TSN die daarmee met klem ontkennen dat een faillissement binnen 'enkele dagen' aan de orde is.

,,Maandag zullen de VNG en de gemeenten het plan van Buurtzorg ontvangen, waarin een voorstel wordt gedaan om een groot deel van de activiteiten van TSN Thuiszorg over te nemen. Wij raden alle partijen aan om het plan van Buurtzorg te steunen, omdat dit het beste is voor de medewerkers en cliënten van TSN Thuiszorg'', aldus de bewindvoerders Van der Hel en Daniels. 

Facturen tijdig betalen
De bewindvoerders vervolgen: ,,Als gemeenten zich blijven houden aan de afspraak om facturen tijdig te betalen, kunnen wij ook in februari de salarissen weer betalen. Hiervoor is medewerking van gemeenten cruciaal. De continuïteit van zorg aan de 40.000 cliënten en de werkgelegenheid voor 10.000 medewerkers van TSN Thuiszorg staat voorop, daarvoor blijft de medewerking nodig van alle betrokken partijen.''

'Heel goed nieuws'
Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) vindt de berichten dat de bewindvoerders en Buurtzorg met een voorstel komen om TSN over te nemen ,,heel goed nieuws''.,,Heel veel mensen hebben heel lang in onzekerheid gezeten. Dit plan maakt het mogelijk dat ouderen hun vertrouwde hulp houden en werknemers hun baan en salaris. Dat is altijd mijn inzet geweest'', aldus Van Rijn.

De staatssecretaris bracht de afgelopen weken partijen bij elkaar om tot een oplossing te komen.Hij stelt: ,,Wethouders en gemeenteraden kunnen instemmen met een plan om goede zorg voor hun inwoners te regelen. Je ziet dat als je partijen met goede intenties bij elkaar om tafel zet, dat die eruit kunnen komen. Dat is heel bemoedigend, want er is nu toekomst voor de werknemers van TSN.''

Kwaliteit verbeteren
De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) is ,,heel blij dat TSN Thuiszorg wordt gered''. De belangenvereniging hoopt ,,dat de zorg voor de mensen die hiervan afhankelijk zijn in elk geval niet verandert. En als Buurtzorg de kwaliteit kan verbeteren, juichen we dat alleen maar toe.''

Brancheverenigingen in de zorg BTN en ActiZ zijn kritisch over de overname van de zorgactiviteiten van TSN door Buurtzorg. ,,Met elke baan die in de thuiszorg behouden blijft zijn we blij'', reageert BTN-directeur Hans Buijing. ,,Maar dezelfde regels moeten wel voor alle partijen gelden.''

Ook ActiZ-directeur Jan de Vries is blij dat er schot in de zaak zit. Hij vindt het ,,heel erg belangrijk dat er snel helderheid komt voor betrokken cliënten en medewerkers''. Daarbij zijn echter ,,een gelijk speelveld en gelijke voorwaarden'' voor alle aanbieders van thuiszorg belangrijk.

Overbruggingsgeld
Buijing laat weten dat Buurtzorg in eerdere bijeenkomsten gemeenten heeft verteld dat er overbruggingsgeld moet komen om te zorgen dat de thuiszorg zonder problemen doorgaat. Daarnaast moet er de komende twee jaar geld bij dat uit een innovatiepotje van de gemeenten zou moeten komen.

,,Wij hebben dat aangekaart en praten er volgende week met de Autoriteit Consument & Markt over.'' Buijing schat dan ook in dat veel gemeenten huiverig zijn voor de deal de Buurtzorg biedt omdat ze bang zijn voor het verlenen van illegale staatssteun.

TSN
Naam: Thuiszorg Service Nederland, afgekort TSN.
Geschiedenis: Opgericht in 2001 in Twente. TSN Thuiszorg nam in 2009 veel activiteiten over van de omgevallen thuiszorggigant Meavita. In 2013 konden enkele honderden ontslagen thuiszorgmedewerkers van het Achterhoekse Sensire overstappen naar TSN.
Financiële problemen: TSN lijdt al tijden verlies. Het bedrijf heeft veel medewerkers ontslagen en wilde vorig jaar de lonen van thuiszorgers verlagen, maar werd teruggefloten door de rechter. In november kreeg TSN uitstel van betaling.
Werkgebied: TSN heeft meer dan veertig vestigingen, verspreid over het hele land: in de provincies Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Flevoland, Utrecht, Noord-Holland en Zuid-Holland. Het hoofdkantoor is gevestigd in Almelo.
Cliënten: TSN zorgt voor ongeveer 60.000 ouderen en hulpbehoevenden.
Werknemers: TSN heeft ruim 11.000 medewerkers in vaste dienst. Ook heeft het bedrijf enkele duizenden mensen in tijdelijke dienst.
Algemeen directeur: Zion Jongstra