Volledig scherm
PREMIUM
© Shutterstock

Van passievolle player tot draaideurpartner: ken je seksuele persoonlijkheid

Bioloog en relatietherapeut Carla Rutgers ziet vaak dat het niet werkt in de liefde. Dat is, zegt zij, omdat we verschillende sekstypes zijn.

Een fijne relatie én een bevredigend seksleven: wie wil dat niet? Helaas lijkt dit slechts weggelegd voor de happy few. Relatietherapeut en bioloog Carla Rutgers zegt dat we bij relatieproblemen niet alleen naar sociale eigenschappen moeten kijken maar ook naar biologische. ,,Onze genen spelen een belangrijke rol. Hormonen als vasopressine, oxytocine en dopamine vormen onze seksuele persoonlijkheid. Mijn hypothese: vasopressine bepaalt hoe monogaam of promiscue je bent, dopamine zorgt voor een hoge of lage seksdrive, en oxytocine bepaalt hoe goed je bent in sociale interactie.’’

  1. Bijna 5000 mensen bellen over eenzaamheid na uitzending Omroep Max

    Bijna 5000 mensen bellen over eenzaam­heid na uitzending Omroep Max

    De live-uitzending van Een tegen Eenzaamheid, woensdag bij Omroep Max, heeft een flinke impact gehad. Bijna 5000 mensen besloten in anderhalf uur tijd de telefoon te pakken en te bellen naar het belpanel. Het was zelfs zo druk dat niet iedereen erdoor kwam en contact kreeg. De gesprekken zorgden voor heftige, ontroerende en soms ook hoopvolle verhalen, zo vertelt Dorine Kettenes van de Luisterlijn. ,,Een man belde op dat hij wel een maatje wilde zijn.”