Volledig scherm
Het zorgvraagstuk is voor staatssecretaris Van Rijn één van de redenen geweest om de politiek in te gaan. De barre situatie van zijn eigen moeder wordt hem nu voor de voeten gegooid. © ANP

Van Rijn onder vuur door leefsituatie demente moeder

De falende zorg voor dementerenden komt staatssecretaris Martin Van Rijn (Volksgezondheid) op veel kritiek te staan. De roep om oplossingen groeit.

Het heftige verhaal dat zijn vader Joop van Rijn (81) in het AD vertelde over de erbarmelijke omstandigheden waarin zijn demente echtgenote, de moeder van de bewindsman, verkeert leidt tot een stortvloed aan reacties op sociale media. 'Wat een lapzwans', 'Van Rijn faalt als staatssecretaris en als mens' en 'Van Rijn heeft niet alleen zijn ouders begraven, maar de complete ouderenzorg in Nederland'.
 
Het relaas van Van Rijns vader legt de slechte kwaliteit van de gehele ouderenzorg bloot. Van Rijn senior in het AD: 'Soms is mijn vrouw niet verschoond. Dan staat ze even op en loopt de urine langs haar enkels. Ik ga altijd opgewekt naar haar toe, maar kom er vaak met een zwaar gemoed weer vandaan.'

Mensen komen op sociale media met steeds meer soortgelijke verhalen. 'Dit is toch standaard? Bij mijn tante lag de urine ook soms op de grond. Mijn tante besloot zich dood te hongeren. Op haar 89e slaagde ze erin: ze woog nog 36 kilo in haar kist,' zo luidt één van vele commentaren.

Op de schop
Van Rijn wilde in eerste aanleg niet reageren in het AD op het verhaal van zijn vader, maar besloot wel aan tafel te schuiven bij de late night talkshow Pauw. Het kijkerspubliek verbaast zich over het optreden. Van Rijn erkende de zorgwekkende situatie, maar deed geen enkel voorstel om het huidige kwaliteitsprobleem te verbeteren.

PVV'er Fleur Agema noemt het een genante vertoning. Ook SP'er Renske Leijten en psychiater en publicist Bram Bakker zette hun mening op Twitter.

Twitteraars willen dat Van Rijn met voorstellen komt om het huidige kwaliteitsprobleem te verbeteren of het huidige zorgbeleid grondig op de schop neemt.

Volgens Van Rijn zelf ligt een oplossing niet voor handen. 'Iedereen beseft dat dit niet langer kan, maar dat is niet in één vingerknip gebeurd. Er zal veel moeten veranderen, zoals moderniseren en het personeelsbestand uitbreiden,' zo zei hij gisterenavond tegen presentator Jeroen Pauw.