Volledig scherm
© anp

Van Rijn overleeft debat en motie over pgb-chaos

Live twitterfeedPvdA-staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid heeft donderdag opnieuw een Kamerdebat over de problemen rond het persoonsgebonden budget in de zorg overleefd.

Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
Staatssecretaris Jetta Klijnsma (L) van Sociale Zaken en Staatssecretaris Martin van Rijn van VWS tijdens het debat in de Tweede Kamer © ANP
Quote

De staatsse­cre­ta­ris zou zijn verantwoor­de­lijk­heid moeten nemen en moeten opstappen

Renske Leijten (SP)
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp

Aan het einde van een lang debat bleek dat Van Rijn niet alleen het vertrouwen heeft van de regeringspartijen VVD en PvdA, maar ook van de 'constructieve' oppositiepartijen D66, ChristenUnie en de SGP. SP, CDA en GroenLinks dienden samen een motie van wantrouwen in, maar die kreeg met steun van de PVV en enkele kleinere partijen niet meer dan 49 stemmen.

Ondanks die uitkomst was het geen gemakkelijk debat voor Van Rijn. Vooral D66 en het CDA hadden de spanning in de afgelopen weken laten oplopen. Van Rijn zou door kunnen met steun van de coalitiepartijen, maar een motie van wantrouwen van de hele oppositie zou wel erg pijnlijk voor 'm zijn geweest.

Zo ver kwam het dus niet. Van Rijn ging in het debat - het zesde over de problemen met de uitbetaling van de pgb's - diep door het stof. Hij erkende dat er fouten zijn gemaakt, dat de invoering onzorgvuldig was en dat hij politiek verantwoordelijk is. Hij gaf ook toe dat het achteraf gezien niet goed was de veranderingen bij het pgb per 1 januari in te laten gaan.

Excuses
Van Rijn had in maart al excuses aangeboden voor de chaos en deed dat donderdag opnieuw. Van Rijn hield wel vol dat hij de Tweede Kamer niet onjuist of onvolledig heeft geïnformeerd en dat het met de problemen bij de uitbetaling van de pgb's door de Sociale Verzekeringsbank stap voor stap beter gaat.

Harde kritiek
Daarmee hield hij de steun van twee derde van de Kamer, maar een flink deel van de oppositie was niet overtuigd. Vooral de SP, de PVV en het CDA bleven in het debat ongenadig hard kritiek leveren. ,,Voor excuses kopen we helemaal niks. De staatssecretaris zou zijn verantwoordelijkheid moeten nemen en moeten opstappen'', zei Renske Leijten (SP) aan het einde van het debat.

Die kritiek was ingecalculeerd door Van Rijn. Belangrijker was het voordeel van de twijfel dat hij kreeg van D66. Die partij besloot na een echte worsteling in de fractie dat een motie van wantrouwen geen zin had omdat de coalitie Van Rijn toch zou blijven steunen. Bovendien was de pgb-houder niet gediend met zo'n motie. Maar het ,,was een dubbeltje op zijn kant'', zei Kamerlid Pia Dijkstra dreigend.

Per Saldo, de belangenorganisatie voor mensen met een pgb, toonde zich tevreden dat Van Rijn beloofde het systeem voor het indienen van declaraties eenvoudiger te zullen maken.

  1. Moeder bevalt van gezonde zoon nadat ze samen chemotherapie ondergingen

    Moeder bevalt van gezonde zoon nadat ze samen chemothera­pie ondergin­gen

    Jade Devis (36) was nog niet halverwege haar zwangerschap toen ze een knobbeltje op een van haar borsten voelde. Ze had een zeldzame vorm van borstkanker. Een arts vertelde Jade dat het voor haar een kwestie van leven en dood was en dat de embryo mogelijk te jong was om de noodzakelijke behandeling te overleven. De Amerikaanse besloot voor zichzelf én het leven van haar kind te vechten. ‘Ik wilde niet toestaan dat een vreemdeling het lot van mijn kind zou bepalen'.