Volledig scherm
© anp

Van Rijn trekt alles uit de kast voor verbetering van het pgb

Alles zal uit de kast worden gehaald om ervoor te zorgen dat het persoonsgebonden budget (pgb) voor zieken en gehandicapten goed en op tijd wordt uitbetaald. ,,Het roer moet om'', aldus staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) donderdag in de Tweede Kamer.

Volledig scherm
Mensen die recht hebben op een pgb, volgen het debat in de Kamer. © anp

De bewindsman erkende dat het pgb een turbulent jaar heeft doorgemaakt. Gemeenten zijn sinds begin dit jaar verantwoordelijk voor de uitbetaling van de pgb's. Na veranderingen van het systeem kregen veel mensen met een pgb niet of te laat hun geld.

Een monsterklus, die voor flinke problemen zorgde. Zorgverleners krijgen geregeld te laat of helemaal niet uitbetaald. Het kabinet liet eerder weten tussen de 15 en 20 miljoen euro uit te trekken voor compensatie.  Van Rijn: ,,Er is al veel hersteld, maar we zijn er nog niet.''

De staatssecretaris wil er in de eerste plaats voor zorgen dat de problemen met betalingen zo snel mogelijk zijn opgelost. Inmiddels wordt 95 procent van de declaraties binnen 10 dagen betaald. Het streven is 99 procent. Van Rijn kondigde ,,stapje voor stapje'' verdere verbeteringen aan, die het hele systeem eenvoudiger moeten maken.

Herstellen
Het herstellen van de problemen rond de uitbetaling van het persoonsgebonden budget, heeft gemeenten volgens een onderzoek van een extern bureau inmiddels tussen de 22 en 31,5 miljoen euro gekost.

Van Rijn kreeg vanwege de problemen al twee keer een motie van wantrouwen aan de broek. Beide werden afgewezen. Behalve de oppositie in de Tweede Kamer uitten ook de Algemene Rekenkamer en de Nationale ombudsman harde kritiek op de wijzigingen bij de pgb's.

De overheid schoot tekort en de burger is de dupe, concludeerde ombudsman Reinier van Zutphen eerder. Van Rijn beloofde de aanbevelingen van de ombudsman over te nemen.

  1. Knutselen aan de mens: een vloek én een zegen
    PREMIUM

    Knutselen aan de mens: een vloek én een zegen

    De knapste koppen van Nederland vertellen deze zomer over ontwikkelingen in hun vakgebied in de Zomeruniversiteit. Vandaag deel 2: De nieuwste gentechnologie brengt mogelijkheden in beeld die lang sciencefiction leken. Biomedisch ethicus Guido de Wert beantwoord vragen als: hoe ver zijn we nog verwijderd van het uitschakelen van nare ziektes in ons dna, baby’s met blauwe ogen op bestelling en voortplanting van twee mensen van hetzelfde geslacht?