Volledig scherm
© AD

Veel onvrede na 1 jaar 'nieuwe' thuis- en jeugdzorg

AD ENQUETEMinder thuiszorg, maar er meer voor moeten betalen: mensen die thuiszorg krijgen via de gemeenten zijn zeer negatief over alle veranderingen in het afgelopen jaar. 70 procent van de mensen is meer geld kwijt en 56 procent krijg minder hulp dan een jaar eerder.

Quote

Inmiddels zijn we voor dit jaar toe aan de 19e hulp voor mijn moeder

Deelneemster aan de enquête

Ook thuiszorgmedewerkers zijn negatief: ze vrezen voor hun baan en hebben te weinig tijd om hun werk te doen. Dit blijkt uit een de grote regionale zorgenquête van deze krant en regionale kranten in het land. 27.000 krantenlezers reageerden.
,,Inmiddels zijn we voor dit jaar toe aan de 19e hulp voor mijn moeder,'' vertelt een van de deelnemers aan de enquete. ,,Hulpen variëren van heel goed tot heel slecht: iemand die ramen zeemt met een schuursponsje. Oh, wat gun ik iedereen een vaste vertrouwede hulp.''  

Kritisch
Ook veel kritische zorgverleners reageerden: 78 procent van de professionals vindt dat de zorg aan cliënten is verslechterd en tweederde zegt dat hun klanten te weinig zorg krijgen. Gemeenten namen vorig jaar verplicht deze zorgtaken over van de rijksoverheid én moesten flink bezuinigen. Vooral de huishoudelijke hulp moest eraan geloven, maar ook de jeugdzorg en de hulp aan arbeidsgehandicapten ging op de schop. Het leidde tot veel onrust, ontslagen bij thuiszorgorganisaties, rechtszaken over oneerlijke 'keukentafelgesprekken' en vooral heel veel klachten van cliënten.

De uitkomsten van de regionale zorgenquête sluiten aan bij dit beeld: zorgontvangers- en verleners zijn zeer negatief. ,,Ik werk al 39 jaar in de zorg maar heb per patiënt nog nooit zo weinig tijd gehad voor de verzorging,'' aldus één van hen. Driekwart van de zorgverleners in de jeugdzorg en thuiszorg vindt dat de zorg is verslechterd. Tweederde vindt dat zij onvoldoende tijd aan cliënten kan geven. Over het geheel krijgt de zorg in Nederland een 6,2. Vorig jaar was dat bij een soortgelijke enquête in oost- en zuid-Nederland nog een 6,7.

Quote

Ik hoop dat we een hoger cijfer krijgen, we moeten niet meer voor de zes gaan.

Staatssecretaris Van Rijn
Volledig scherm
Staatssecretaris Martin van Rijn © ANP


Cijfer
Staatsecretaris Van Rijn hoopt dat de resultaten van de enquête volgend jaar beter zijn.  ,,Ik hoop dat we een hoger cijfer krijgen, we moeten niet meer voor de zes gaan.'' Toch is hij nu niet ontevreden. ,,Ik ervaar ook een ander beeld. Ik spreek veel wijkverpleegkundigen; zij zeggen mij dat ze blij zijn dat ze hun werk terug hebben en dat ze weer zelf bij de mensen thuis gaan kijken. Het is niet meer de stopwatchzorg, anderhalf uur voor dit en twintig minuten voor dat. Ik weet dat ze heel erg hebben moeten aanpoten.''

Ook Mantelzorger onder druk

Naast de thuiszorg staat ook mantelzorg staat onverminderd onder druk, zo blijkt uit de regionale zorgenquête.
Amper 4 op de tien mantelzorgers is tevreden over manier waarop ze hun bijdrage kunnen leveren. Maar liefst 8 op de tien mantelzorgers die hun familieleden thuis verzorgen, is negatief over de veranderingen in de zorg.
De helft van de mantelzorgers vindt het werk zwaar tot zeer zwaar en 68 procent maakt zich vooral zorgen over hoe het verder moet als men de zorgtaken niet meer aankan. ,,Mantelzorg en vrijwilligerswerk zijn prima, maar deze mensen kunnen niet al het werk van beroepskrachten overnemen en die kant gaat het helaas op,'' zegt een van de mantelzorgers.
Mensen die van zorg afhankelijk zijn, maar door de veranderingen minder zorg krijgen, konden maar beperkt een beroep doen op mantelzorg. Elf procent geeft aan dat zorg grotendeels is overgenomen door familie en vrienden. Voor 24 procent gebeurde dat beperkt en in 64 procent geheel niet.

  1. Waarom zeggen alle psychiaters ‘ja’ tegen mdma?
    Video

    Waarom zeggen alle psychia­ters ‘ja’ tegen mdma?

    Mdma is al jaren de populairste partydrug in Nederland. Ondanks dat het op de opiumlijst staat, zien wetenschappers ook de medische potentie. De positieve effecten van mdma - het maakt je socialer en minder geremd - zouden namelijk ook kunnen helpen bij de behandeling van psychiatrische stoornissen. Psychofarmacoloog Kim Kuypers (Universiteit Maastricht) onderzoekt dit. ,,De sociale effecten van mdma zou de gesprekken tussen patiënt en psychiater ten goede kunnen komen.”