Aangeboden door Schoon stoken Den Haag
Advertentie
'Aangeboden door...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciële afdeling van DPG Media. De journalisten van het AD zijn hier niet bij betrokken.
Volledig scherm
© Alta Ooievaar

Verantwoord gebruik van vuurkorf, terrashaard en barbecue

Schoon stoken Den HaagEen vuurkorf of terrashaard stoken en barbecueën in de tuin geeft gezelligheid op lange, zomerse dagen. Daar genieten veel mensen van. Het is dan ook niet zo leuk om de aandacht te vestigen op een minder gezellig aspect van hout stoken, namelijk dat het inademen van houtrook ongezond is. Veel inwoners van Den Haag weten dat niet, zo leert een onderzoek onder het Stadspanel. Daarom geven we hier aan hoe we gezondheidsklachten kunnen beperken. Dat hoeft niet zo ingrijpend te zijn: alle beetjes helpen.

Stoken van hout en houtskool brengt veel ongezond (ultra)fijnstof in de lucht. Inademen van (ultra)fijnstof kan zorgen voor klachten aan het hart en de luchtwegen. Daarnaast kunnen mensen stress krijgen van geuroverlast.

Volledig scherm
© Schoon Stoken Den Haag

Wanneer we een uur lang een houtvuur laten branden, dan brengt dat 5x zoveel fijnstof in de lucht als wanneer we 1 uur autorijden in de stad. Een keertje minder uw terrashaard of vuurkorf stoken levert dus een belangrijke bijdrage aan schonere Haagse lucht. En als u een vuurtje stookt of barbecuet in de tuin, dan zijn er veel manieren om dat zo verantwoord mogelijk te doen.

Wist u dat het zelfs verboden om snoeihout of (tuin)afval te verbranden? Ook geverfd of bewerkt hout mag nooit in een vuurkorf of (terras)haard. Bij de verbranding van deze materialen komen veel giftige stoffen vrij. Dit is heeft een grote impact op de gezondheid. Wanneer u dit toch doet, riskeert u een forse boete.

Tips voor zo schoon mogelijk stoken

•  Houdt rekening met uw buren!
Op zomerse dagen hebben veel mensen hun ramen open staan. Houdt rekening met de windrichting, zodat de rook niet bij de buren naar binnen waait. Bij windstil weer kunt u beter helemaal niet stoken in de tuin.

•  Droog hout geeft minder gezondheidsrisico’s
Hout is pas droog als het minimaal twee jaar in de wind onder een afdakje heeft gelegen. Droog hout geeft minder rook- en geuroverlast.

•  De Zwitserse aanmaakmethode is heel effectief
De brandweer adviseert de zogenoemde Zwitserse methode om een houtvuur in de terrashaard aan te maken. Op Youtube vindt u diverse voorlichtingsfilmpjes.

•  Een vuurpot met een brandbare gel geeft weinig luchtvervuiling en stankoverlast.

•  Een elektrische – of gasbarbecue geeft veel minder rook en dus minder overlast.

•  Koop een niet te grote barbecue.
Een grote barbecue gebruikt veel brandstof. Koop een formaat dat bij uw situatie past. Voor grote groepen kunt u het best een grote (elektrische - of gas)barbecue huren.

•  Stookt u ook een keertje minder?
Hout stoken zorgt voor veel fijnstof. Door een keertje minder uw vuurkorf, terrashaard of barbecue te laten branden draagt u dus bij aan schonere Haagse lucht.

Wat te doen bij overlast?

Volledig scherm
© Schoon Stoken Den Haag

Heeft u last van de rook van de vuurkorf, terrashaard of barbecue van uw buren? Maak het bespreekbaar. Veel mensen die hout stoken merken meestal niet op dat u er last van heeft. Komt u er samen niet uit, dan kunt u uw woningcorporatie of de gemeente vragen om te bemiddelen. Kijk voor meer informatie op Woonoverlast melden.

Vragen? Mail dan aan schoonstoken@denhaag.nl