Vergelijkingssites krijgen geen cent meer van Ditzo
Ditzo doet voorlopig geen zaken geen zaken meer met vergelijkingssites. Consumenten kunnen geen verzekering meer afsluiten bij Ditzo via een vergelijker. De verzekeraar vindt dat er te veel geld aan de strijkstok blijft hangen bij de vergelijkers. En dat voordeel gaan ze teruggeven aan klanten.
Delen per e-mail
Ditzo liet Blauw Research onderzoek naar hoe consumenten aankijken tegen vergelijkers en daar komen ze niet best van af. Consumenten maken er maar wat graag gebruik van: meer dan een op de drie gebruikt het om zich te oriënteren. Een op de vijf sluit vervolgens ook zijn polis af via zo'n site.
Máár als het gaat om beloningen die vergelijkers ontvangen, reageren consumenten een stuk minder enthousiast. Meer dan de helft blijkt er niet van op de hoogte te zijn dat vergelijkers worden betaald voor bemiddeling. In het onderzoek geeft 86 procent aan een vergoeding tot wel 200 euro te hoog te vinden. En volgens Ditzo gebeurt dat in sommige gevallen. ,,Als consumenten horen hoe hoog de vergoedingen zijn, schrikken ze", aldus onderzoeker Jos Vonk van Blauw Research. ,,En ze beginnen vervolgens ook te twijfelen aan de betrouwbaarheid van de vergelijkers."
De grote vergelijkers Independer, Hoyhoy.nl en Consumentenbond zeggen zich niet te herkennen in bedragen van 200 euro. ,,We kunnen niet ingaan op welk bedrag het wél is, want dat verschilt per verzekeraar. In elk geval krijgen we gemiddeld zo'n 58 euro per afgesloten autoverzekering per jaar. Dat gaat alleen op voor klanten die bij ons de verzekering afsluiten. Dan treden wij ook op als tussenpersoon en bemiddelen we op het moment dat er schades of mutaties zijn," aldus directeur Ruud Martens van Independer.
Ook de Consumentenbond weet niet waar Ditzo de bedragen vandaan haalt. ,,Wij brengen eenmalig 50 euro in rekening," aldus zegsvrouw Sandra de Jong. ,,En daar zijn we heel helder over. We spelen er geen verstoppertje over."
Ditzo gaat nu tot maximaal 100 euro teruggeven aan nieuwe klanten die rechtstreeks hun polis afsluiten. ,,Wij vinden het fair om de enige onafhankelijke vergelijker te belonen. Dat zijn onze klanten. Donderdag starten wij met een actie", aldus directeur Bob Stehmann van Ditzo.
En er zijn meer verzekeraars ongelukkig met de 'hoge' bedragen die vergelijkers rekenen. Zoals AllSecur. Toch wil de autoverzekeraar niets weten van het uitstappen uit de vergelijkers. ,,Het voorziet in een grote behoefte van klanten. Het is makkelijke en eenvoudig om te vergelijken."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Bijbaan kwijt, studievertraging en kosten: 'Elke maand lastig om mijn studie te betalen'
Van zorgeloos studeren is tijdens de coronacrisis geen sprake. Studenten maken meer studiekosten door opgelopen studievertraging, velen zijn hun bijbaan kwijtgeraakt, ze lenen meer en maken zich daardoor ook zorgen over hun financiële toekomst. -
Huiseigenaar betaalt geen boete meer als gasaansluiting wordt verwijderd
Consumenten hoeven niet te betalen wanneer ze hun gasaansluiting laten verwijderen. Dat heeft toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaald. De verwijderkosten van de gasaansluiting worden in plaats daarvan betaald door iedereen die nog wel op het gasnet is aangesloten, via de periodieke aansluitvergoeding. -
5
Dit café vraagt extreem bedrag voor een kop koffie: ‘Krijg ik er een ticket naar Rome bij?’
Een café in het Australische Melbourne heeft een bijzonder kopje koffie op de menukaart staan. Vooral de prijs springt in het oog: 198 Australische dollars, omgerekend zo'n 123 euro. Toch zijn er klanten die het kostbare goedje graag willen proberen. -
PREMIUMvideo
Coronatestafval wordt niet goed afgevoerd: ‘Dit zijn wel heel erg grove overtredingen’
Coronateststraten gaan slordig om met het afvoeren van besmettelijk testmateriaal. Ook bij het verpakken en vervoeren van afgenomen testmonsters worden regelmatig regels overtreden. Hierdoor is er risico op meer besmettingen. -
PREMIUM
Parkinsonpatiënt Simone (43) zoekt speld in hooiberg: een woning. ‘Makelaars lachen ons nog net niet uit’
Onder de naam ‘Woondroom Woerden’ zoeken Sven Terpstra (44) en zijn zusje Simone Terpstra-Vergeer (43) een huis waar ze met hun beide gezinnen kunnen wonen. De aanleiding voor deze zoektocht is echter eerder een nachtmerrie, want Simone heeft Parkinson.
-
PREMIUM
‘Zorgwekkende scheiding in de samenleving’ door Israëlisch vaccinatiepaspoort
Met zijn snelle vaccinatiecampagne is Israël een proeftuin voor heel de wereld. Ook de invoering van een ‘groen paspoort’, dat gevaccineerde burgers privileges geeft, wordt met grote aandacht gevolgd. -
PREMIUMvideo
Wim (86) opgelucht na eerste coronaprik: ‘Nu durf ik weer naar buiten’
-
PREMIUMonder professoren
Waarom het goed is om te beseffen dat er een -medisch- verschil is tussen mannen en vrouwen
In deze rubriek portretteren we een wetenschapper uit het Groene Hart. Vandaag: Aranka Ballering (26) uit Alphen. Zij doet onderzoek naar het verschil tussen mannen en vrouwen bij veel voorkomende lichamelijke gezondheidsklachten. Ze komt tot de conclusie dat er inderdaad verschillen zijn, maar dat het niet gemakkelijk aan te tonen is in hoeverre het door biologische of genderverschillen komt.