Volledig scherm
Sommige handelingen kunnen verpleegkundigen maar beter laten. © anp

Verpleegkundigen boden jarenlang 'gevaarlijke' zorg

Verpleegkundigen moeten soms mínder zorg verlenen dan ze gewend zijn. Niet vanwege bezuinigingen, maar omdat het beter is voor de cliënt. Volgens nieuwe inzichten waren oude handelingen zelfs gevaarlijk.

Hoogleraar Hester Vermeulen van het Radboudumc heeft een lijst opgesteld met 66 handelingen, die volgens de laatste inzichten van de wetenschap beter niet gedaan kunnen worden. ,,Sommige handelingen kunnen dodelijk zijn", zegt Vermeulen.

Maagsondes bijvoorbeeld. Iedereen in de zorg leerde in de opleiding dat je kon controleren of de sonde op de goede plek zat door er een beetje lucht in te blazen. Vervolgens luisterde de verpleegkundige met een stethoscoop of ze de lucht hoorde borrelen en dat was het teken dat de sonde in de maag zat, zoals het moest.

,,Toch zat de sonde soms op de verkeerde plek", zegt Vermeulen. In een long bijvoorbeeld. Dan kwam er sondevoeding in de longen terecht en kon de patiënt gemakkelijk een longontsteking oplopen. Vaak levensgevaarlijk voor toch al verzwakte patiënten. ,,Een betere manier om de sonde te controleren, is om wat vocht op te zuigen en de pH-waarde daarvan te meten. Zo kun je vaststellen of het maagsap is en de sonde goed zit."

Beter-laten-lijst

Het met lucht controleren van een sondevoeding is maar één voorbeeld van de zogenoemde Beter-laten-lijst van Vermeulen. In het rijtje staat ook dat veel operatiewonden beter genezen als ze niet worden verbonden. ,,Het afdekken van een wond kost tijd en materiaal en doet een patiënt pijn bij het verwijderen van het verband."

Vermeulen heeft laten berekenen dat er in Nederland jaarlijks flink bespaard kan worden door te stoppen met onnodig verbinden van operatiewonden: 2,1 miljoen euro aan verbandmateriaal, 94.000 uur aan wondzorg en daarmee 2,8 miljoen euro aan salariskosten.

Voor wijkverpleegkundigen, onder wie Pauline Arts uit Ooij, moet de knop nu om. ,,Wij hebben het altijd zo geleerd en gedaan en dan is het lastig om ermee te stoppen."