Volledig scherm
© Thinkstock

Vervuilde coke laat neuzen en oren afsterven

Cocaïne wordt op grote schaal vermengd met een stof die bij drugsgebruikers een afstervende huid kan veroorzaken. In Amerika zijn al de eerste slachtoffers opgenomen met rottende oren en neuzen. Ook in Nederland is al een gebruiker ziek geworden van deze vervuilde cocaïne.

Dat meldt het AD vandaag. De krant schrijft dat de harddrug de ernstige bijwerkingen krijgt doordat het wordt vermengd met levamisol. Tot zes jaar geleden wisten alleen dierenartsen wat ze met deze stof moesten. Zij gebruiken het al jaren om varkens en runderen van wormen af te helpen.

Explosief gestegen
Drugshandelaren blijken dit poeder nu ook massaal te gebruiken om cocaïne te versnijden. In Amerika is 80 procent van de cocaïne inmiddels vermengd met levamisol, maar ook in Nederland is het gebruik ervan sinds 2005 explosief gestegen, blijkt uit cijfers van het Trimbos-instituut. 60 tot 70 procent van de cocaïne die gebruikers vrijwillig laten testen, bevat sporen van levamisol.

'Dat cocaïne wordt vermengd is van alle tijden. Vroeger gebeurde dat met mannitol. Nu zien we dat het gebeurt met levamisol', zegt Sander Rigter, wetenschappelijk medewerker bij het Trimbos-instituut. Onduidelijk is waarom juist deze stof wordt gebruikt.

Immuunsysteem
Volgens waarnemend hoofd Irma de Vries van het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) kan de huid afsterven doordat levamisol bij langdurige inname het immuunsysteem aantast. De Vries bracht de omvang van het probleem in kaart. 'Het aantal witte bloedlichaampjes gaat omlaag en dat vermindert de weerstand. Hierdoor kunnen bloedvaatjes gaan ontsteken en uiteindelijk afsterven.'